Arbeid legt ingediende ontwerpwetten uit aan parlement
06 Oct 2016, 19:27
foto
Parlementsleden krijgen uitleg over de ingediende ontwerpwetten van het ministerie van Arbeid. (Foto: min. Arbeid)


Met de nieuwe Wet ter beschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs moet worden voorkomen dat uitzendkrachten worden uitgebuit. Deze ontwerpwet is één van de zes die het ministerie van Arbeid bij de Nationale Assemblee heeft liggen voor behandeling.

De Wet ter beschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs is een nieuwe wet waarmee uitzendbureaus en uitzendkrachten worden gereguleerd. Als de wet is goedgekeurd, krijgen uitzendkrachten de status van werknemers zoals opgenomen in het Surinaams Burgerlijk Wetboek.

Op dit moment wordt een uitzendkracht niet als werknemer in dienst van het uitzendbureau noch als van het inleenbedrijf beschouwd. In vele gevallen leidt dit tot uitbuiting van de uitzendkracht, zegt het ministerie van Arbeid. Die uitbuiting komt veelal tot uiting in de betaling. “Uitzendkrachten worden onderbetaald voor hun arbeid en ontberen ze elementaire sociale voorzieningen.” Ze verkeren in een situatie van tussen wal en schip en leven daardoor in martelende onzekerheid.

Het ministerie van Arbeid vindt regelgeving in deze sector een noodzaak, nu uitzendbureaus als paddenstoelen uit de grond schieten. Tot vorig jaar waren er 148 uitzendbureaus geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De wet heeft alles te maken met het moderniseren van de arbeidswetgeving zoals opgenomen in het ILO Decent Work Country Programme Suriname 2014-2016.

In afzonderlijke bijeenkomsten hebben minister Soewarto Moestadja van Arbeid en zijn staf het parlement toelichting gegeven op drie van de zes ontwerpwetten die hij voor behandeling heeft ingediend. Behalve de ontwerpwet Ter beschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs, zijn ook de Wijziging Decreet op de Arbeidsinspectie en Wijziging Decreet Arbeidsadviescollege besproken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May