Hofwijks gehoord door politie over klacht Pinas
06 Oct 2016, 02:46
foto
Curtis Hofwijks van 'We Zijn Moe'.


Curtis Hofwijks van 'We Zijn Moe' is woensdag door de politie van Nieuwe Haven gehoord. Jason Pinas, verslaggever van Suriname Herald, heeft maandag een klacht ingediend. Hij zou zaterdag zijn aangevallen en bedreigd door leden van de actiegroep 'We Zijn Moe'. Er klopt heel veel niet aan het verhaal van Pinas, deelt Hofwijks mee. Dit is ook aangegeven aan de nieuwssite, maar die heeft tot nog toe geen rectificatie gepleegd. Hofwijks overweegt om juridische stappen te ondernemen om de rectificatie gedaan te krijgen.

Pinas was zaterdag in Grun Dyari, het partijcentrum van de NPS, om als ceremoniemeester te fungeren bij een Banamba contest, toen hij de delegatie van 'We Zijn Moe' via een raam in het gebouw opmerkte. “Ik zag ze in een kamer zitten. De anderen zagen me niet, alleen Curtis omdat hij met zijn gezicht naar het raam zat. Ik heb hem met mijn ‘badge’ gewenkt en gevraagd voor een interview. Hij heeft me teruggewenkt met ‘later’. Ik dacht ik maak alvast een foto van de setting en de mensen daar. Maar die foto was niet mooi vanwege het dievenijzer. Ik heb mijn hand achter het traliewerk gezet. Ik weet niet of het heeft ‘geflasht’, ik weet niet hoe ze hebben gezien dat ik een foto heb gemaakt. Maar toen ze dat hebben gemerkt, waren ze echt kwaad.” Pinas geeft aan dat hij “niet is weggerend” omdat hij zich van geen kwaad bewust was toen een groep mannen naar buiten trad. “Ze begonnen tekeer tegen me te gaan. Ze vonden dat de beelden terstond gewist moesten worden. Ze hebben mijn telefoon hardhandig afgepakt.”

Relaas Hofwijks
Hofwijks vraagt zich af waarom het feit dat zaken waren bijgelegd, niet in de berichtgeving van Suriname Herald is opgenomen, terwijl hij dat kenbaar heeft gemaakt toen de nieuwssite wederhoor pleegde. “Dit is een van de feitelijke onjuistheden die men heeft gelanceerd,” geeft hij aan. “Een ander feit is dat geen enkel lid van 'We Zijn Moe' betrokken is geweest bij het incident. Wij waren slechts gasten daar. Wij kunnen als gasten niet optreden, de gastheer wel. Het materiaal is overigens niet gewist door de mannen, maar door de verslaggever zelf.”

Hofwijks merkt op dat de gebaren via het raam het enige contact met Pinas was vóór het incident. “Toen we in de vergadering zaten wenkte iemand mij vanuit het raam wijzende op een telefoon. Het was afleidend. Ik ken die heer niet dus ik dacht ik maak een gebaar terug duidende op ‘later’. Dat was de enige vorm van communicatie die we hadden. Iemand attendeerde ons erop dat de vergadering zonder toestemming werd vastgelegd. Zijn handen waren door de spijlen. Als een gluurder die opnames zit te maken van een besloten bijeenkomst. Daarom was men boos.”

Geen gevecht met media
Hofwijks heeft ervoor gezorgd dat de zaak niet is gaan escaleren, deelt Pinas mee. “Ik had het gevoel dat als Curtis niet zou komen, ze me zouden aftakelen, want ze zijn echt flink tekeer gegaan. Toen heeft hij zijn mannen tot orde geroepen. Daarna is er niets bijzonders meer gebeurd.” Pinas heeft daarna zijn werk als ceremoniemeester voor het Banamba contest, hervat. “Ik zou er niets mee doen, maar mijn coördinator vond dat ik dit niet zo moest laten,” deelt hij mee.

Hofwijks vindt het jammer dat het materiaal is gewist. Dat zou het bewijs zijn van hoe onethisch die handeling is geweest, stelt hij. 'We Zijn Moe' heeft niemand aangevallen, we hebben geen bestanden gewist, ik had geen afspraak met die man. Ik wil geen gevecht met de media. We hebben er geen baat bij. Maar we kunnen niet toestaan dat mensen ons imago zodanig aantasten met zaken die niet op waarheid berusten.” Hofwijks deelt mee dat indien de politie het nodig acht, ze de mensen van NPS ook zal horen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May