Gezondheidsassistenten bevoegd onderzoek te doen
05 Oct 2016, 22:33
foto


In reactie op berichten verschenen in de pers, met name een bericht op Starnieuws betreffende ontucht te Apoera, wordt middels deze aangegeven dat gezondheidsassistenten (GZA’s) wel degelijk bevoegd zijn lichamelijk medisch onderzoek te doen. Hiertoe hebben de GZA’s een vierjarige opleiding gevolgd.

Na een met goed gevolg afgelegd examen onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid, krijgen ze een door dit ministerie uitgereikt diploma, dat hen bepaalde bevoegdheden en verantwoordelijkheden geeft. Hierdoor is er gezondheidszorg op alle 56 gezondheidscentra, verspreid over het hele binnenland. Deze GZA’s zijn een essentieel onderdeel van dit gezondheidszorgsysteem, een systeem dat zelfs door de PAHO als uniek en waardevol wordt geclassificeerd, en wat tot verschillende internationale prijzen en erkenning heeft geleid zoals de 'Clarence Moore Award' in 1994 en 'PAHO Malaria Champion of the Americas' award van 2010, waaraan het systeem een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

Kennelijk is men niet op de hoogte van het bestaan van dit moeizaam opgezet gezondheidszorgsysteem van o.a. artsen en GZA voor het binnenland en van de 'REGELING TOT WETTELIJKE BESCHERMING VAN HET DIPLOMA VOOR GEZONDHEIDSASSISTENT(E)', en moet hier meer duidelijkheid over gegeven worden, waarin het ministerie van Volksgezondheid een belangrijke rol te vervullen heeft. Dit meldt de Medische Zending.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May