Moordverdachte Zhang Qiughua wilde slechts geld stelen
04 Oct 2016, 00:01
foto
De verdachte van moord, Zhang Qiughua.


De 29-jarige moordverdachte Zhang Qiughua heeft verklaard niet de intentie te hebben gehad om de 44-jarige onderneemster Ye Xiang Xiang in haar woning aan de Coesewijnestraat, te vermoorden. Hij wilde slechts het geld buitmaken en wegwezen. Maar de onderneemster betrapte hem op heterdaad en hij ging over tot het feit. De verdachte is maandag voorgeleid bij officier van justitie Roline Gravenbeek. Zijn aanhouding is rechtmatig getoetst en hij heeft een verlenging van 30 dagen gekregen.

Raadsman Vishal Rambharos die de verdachte bijstaat, zegt aan Starnieuws dat de verdachte op illegale manier Suriname binnen is gekomen. Dit gebeurde drie jaren terug. Hij is vriend van de echtgenoot van het slachtoffer. Hij is vanuit China op een gegeven moment in Guyana terechtgekomen en van daaruit kwam hij naar Suriname. Afgesproken was volgens zijn verklaring dat hij drie jaren lang zou werken voor de ondernemer. Voor zijn arbeid zou hij per jaar US$ 10.000 betaling krijgen. Daarna zou hij terugkeren naar China. Hij beweerde slechts een keer voor US$ 10.000 uitbetaald te zijn. De ondernemers zouden weigeren om hem het restant bedrag van US$ 20.000 uit te betalen.

Op die bewuste dag van 25 september ging de man naar de woning van de ondernemer. Hij gaf aan de bedoeling te hebben om het geld buit te maken en dan te vertrekken. Toen de vrouw hem betrapte, pakte hij snel een mes en sneed haar hals door. De verdachte verklaarde dat hij als slaaf daar werkte en dat ze hem niet betaalden. Ook heeft hij een tumor aan zijn hoofd en is aan medicatie toe. De raadsman zegt dat de verdachte nauwelijks het Sranan kan spreken. Hij is de taal niet machtig.

Na de daad nam de dader de benen. Het Openbaar Ministerie gelaste zijn opsporing. Hij werd door het Regio Bijstandsteam (RBT) Paramaribo aan de Martin Luther Kingweg voor een supermarkt aangehouden. In zijn appartement trof de politie een zwarte tas in de toiletruimte met daarin een hoeveelheid US dollars, Peruaans en Chinees geld.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May