Santokhi wil met Gandhi als voorbeeld strijd leveren
02 Oct 2016, 16:48
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi brengt een groet aan Mahatma Gandhi. (Foto: VHP Mediacommissie)


VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft in Nederland een tweehonderdtal personen geleid in een vijf kilometer loop ter ere van Mahatma Gandhi. Vandaag is de geboortedag van Gandhi. Het principe van geweldloosheid en respect voor het leven (Ahimsa) is ook voor de VHP altijd een leidend principe geweest in haar strijd voor een beter Suriname. “We gaan die strijd leveren om Suriname te bevrijden en we doen dat volgens de principes van Ahimsa, zoals Mahatma Gandhi dat deed”, zei Santokhi in Den Haag bij het standbeeld van de Mahatma.

De VHP-voorman zei dat de aanwezigen een voorbeeld zijn voor eenieder, om ondanks de regen te lopen, in de traditie van Gandhi. Het organiseren van een mars was één van zijn bekende manieren om te protesteren, aandacht te vragen voor onrecht en respect af te dwingen.

De politicus memoreerde dat veel grote leiders door Gandhi werden geïnspireerd. “Ik denk aan mensen als Martin Luther King, Nelson Mandela maar ook de huidige president van de Verenigde Staten, president Barack Obama”.
Hij stond ook stil bij een ander leidende filosofie van Gandhi, de Satyagraha en riep iedereen op deze principes te respecteren. “De Satyagraha principes zullen ons bevrijden. Het gaat altijd om de waarheid, het weigeren om onrecht te begaan en de bereidheid zich op te offeren. Het zijn ook de principes die ons allen binden”.

Santokhi riep de aanwezigen op om betrokken te blijven bij Suriname. “Geef de hoop niet op en blijf ons steunen. Zoals u ons in andere moeilijke tijden hebt gesteund”. Hij eindigde met een niet zo bekende uitspraak van Gandhi. “Onthoud dat de historie ons leert dat de weg van waarheid en liefde het altijd heeft gewonnen. Er zijn altijd dictators en moordenaars geweest; en voor een tijd lijken ze onoverwinnelijk. Maar uiteindelijk komen ze altijd ten val, onthoud dat, altijd."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May