De slotwoorden van de jaarrede
01 Oct 2016, 22:26
foto


Bij de jaarrede van de president is zoals verwacht werd een heleboel, de huidige economische situatie aangaande, aan de orde gebracht. Zaken waarvan wij als volk vol belangstelling naar uitkijken. Het Surinaamse volk kijkt namelijk dagelijks uit naar verlichting van de thans heersende economische situatie, Verwachtbaar is dat na deze presentatie van de president tal van reacties zullen loskomen vooral gericht op het technische gedeelte uit de presentatie. Voor een groot deel van de samenleving zal het technische gedeelte niet als zodanig opgenomen en doorgedrongen zijn.

In dit artikel vraag ik de aandacht van de samenleving voor het laatste gedeelte, de slotwoorden, van de president bij de jaarrede. De oproep en opmerkingen hierbij zijn van essentieel belang voor Suriname en het Surinaamse volk. Het zijn oproepen en opmerkingen die makkelijker te begrijpen zijn en ook, indien men voor openstaat, kunnen doordringen. Zaken als eerzucht, machtzucht en hebzucht zijn vaak genoeg de oorzaken geweest die samenlevingen hebben kapot gemaakt. In de wereld zijn voorbeelden zat van de gevolgen voortvloeiende uit de zeer negatieve elementen die kunnen voorkomen bij de mens. Denk aan steden die totaal vernietigd zijn en burgers die dagelijks op de vlucht zijn, op zoek naar een leefbaar grondgebied.

Een gedestabiliseerde situatie hebben wij helemaal niet nodig in ons geliefd land. Het jammerlijke van deze elementen is dat ze niet makkelijk uit te drijven zijn. Als individu is het wel mogelijk er voor te waken dat men zich niet laat meeslepen door degenen die deze vormen van zucht niet kunnen onderdrukken. Bij het heengaan heeft immers niemand ooit hetgeen door hebzucht vergaard is, meegenomen.

Het Surinaamse volk bezit een grote rijkdom en dat is de harmonie waarin wij met elkaar leven. Deze harmonieuze wijze van samenleven mag nimmer verstoord worden door eerzucht, machtzucht of hebzucht afkomstig van degene die niet in vrede met zichzelf kan leven. Een verstoorde samenleving zal niet in staat zijn orde op zaken te stellen. Suriname heeft rust en harmonie nodig om de huidige situatie het hoofd te bieden en gezond te maken.

Clyde Welles
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May