Carl Breeveld: Jaarrede gepresenteerd als het Nirwana
01 Oct 2016, 02:52
foto
Carl Breeveld, voorzitter van DOE, geeft zijn mening over de jaarrede van de president. (Foto: Raoul Lith)


Carl Breeveld, voorzitter van DOE, vindt dat de presentatie van de jaarrede strakker en zakelijker mag zijn. De vermoeidheidsverschijnselen waren duidelijk merkbaar aan de versprekingen van president Desi Bouterse, terwijl mensen ook indommelden. In de meer dan twee uren durende jaarrede vrijdag, werden zaken volgens Breeveld gepresenteerd als het Nirwana. De politicus vraagt zich af hoeveel van wat gepresenteerd is, daadwerkelijk zal worden gerealiseerd op de manier waarop het land bestuurd wordt.

Breeveld zegt in een gesprek met Starnieuws dat de president omringd is door mensen die een scheve schaats hebben gereden. Hij noemde onder andere als voorbeeld het schoolboekenproject waar miljoenen verloren zijn gegaan. De boeken liggen in het magazijn, omdat zij niet bruikbaar zijn voor Suriname. De cassavefabriek, de ambassade in Parijs, het Carifestaschandaal, de Naschoolse Opvang, zijn enkele voorbeelden die de DOE-voorzitter opsomt. Er worden geen maatregelen getroffen tegen deze mensen, die nog steeds een belangrijke rol vervullen rondom de president. De politicus zegt zijn twijfels te hebben.

De president vraagt om samen te werken, maar dan is het belangrijk om te kijken naar het moreel-ethische kader. Breeveld voert aan dat hij altijd kritisch is geweest en geen andere opstelling heeft nu hij geen deel uitmaakt van de coalitie. De inkomsten van het land moeten verhoogd worden, maar als er geen maatregelen worden getroffen tegen mensen die over de schreef zijn gegaan, dan is het water naar zee dragen. De Wet op Openbaarheid van Bestuur spreekt Breeveld aan. Hij blijft ook hameren op de behandeling van de Anti-corruptiewet. Er worden miljarden aan projecten uitgevoerd, maar als de mensen hun persoonlijke belangen blijven behartigen en zich verrijken ten koste van het land, dan is het zinloos.

Breeveld merkt op dat de president de paus Franciscus aanhaalde. De kerkvorst zei tijdens zijn bezoek aan Polen in augustus dat de mensheid in oorlog is met zichzelf en dat de mensheid vrede is vergeten. De paus betoogde dat de oorlog waarin de mensheid zich nu bevindt, geen religieuze oorlog is. De paus zei dat nu in de wereld een oorlog gaande is om macht, om belangen en om het bezit van natuurlijke hulpbronnen, citeerde Bouterse. Breeveld merkte op dat de president de uitspraken van de paus serieus neemt en optreedt tegen mensen om zich heen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, anders wordt de geloofwaardigheid te grabbel gegooid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May