Monetaire reserve heilig voor CBvS
13 Dec 2010, 02:30
foto


De Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, is heel duidelijk over de monetaire reserve. “Voor ons is de monetaire reserve heilig. Wij hebben een heel goede staat van monetaire reserve op dit moment. Wij gaan er heel zuinig mee om. We hebben het ook duidelijk gemaakt aan de overheid dat onze monetaire reserve heel belangrijk is voor de geloofwaardigheid naar buiten en de rust op de markt”, betoogt Hoefdraad.

Hij benadrukt dat de monetaire reserve niet aangesproken kan worden, zonder een gegronde reden. Internationaal is een monetaire reserve van drie maanden gangbaar om de importen te kunnen dekken. Bij het aantreden van deze regering was de monetaire reserve iets meer dan vijf maanden import. “Ik wil dat ook graag zo houden”, zegt Hoefdraad resoluut. Hij wijst erop dat internationaal veel is gebeurd tijdens de financiële crisis. In enkele weken zijn landen de helft van hun monetaire reserve kwijt geraakt.

Hoefdraad wijst erop dat Suriname afhankelijk is van drie producten: goud, olie en aluinaarde. “Wij moeten een stevige monetaire reserve hebben, want als het slecht gaat met deze producten in de wereld, moet er een buffer zijn”, aldus Hoefdraad. Op dit moment doet de goudsector het heel goed, waardoor Suriname de vruchten ervan kan plukken. Maar de situatie kan ook veranderen, zoals dat duidelijk is gebeurd met de aluinaarde.

De Governor pleit voor diversificatie van de markt. De economie moet niet alleen blijven steunen op mineralen alleen. De private sector moet volgens Hoefdraad meer betrokken worden om de basis van de economie te verbreden. Het Surinaamse bedrijfsleven moet mee kunnen verdienen wanneer multinationals hier investeren. Hoefdraad is optimistisch over de toekomst. De minerale sector, waar de meeste inkomsten vandaan komen, zal het volgens hem het komende jaar goed blijven doen.
            video.gif video
Advertenties

Friday 20 May
Thursday 19 May
Wednesday 18 May