Tentoonstelling ‘Kind aan de Ketting’ feestelijk geopend
13 Dec 2010, 07:30
foto


In het voormalige cellenhuis van Fort Nieuw Amsterdam staat een maquette van een plantage opgesteld. Daaronder worden op een tv-scherm beelden vertoond van twee zwarte mannen die een stuk grond omspitten. “Mi Gado”, zegt een jongetje van een jaar of zeven tegen zijn moeder, “die mensen zijn hard aan het werk. Daar krijgen ze zeker goed voor betaald.” Zijn moeder schudt glimlachend haar hoofd: “Nee, dat is het juist. Ze kregen nog geen cent. Al het geld ging naar hun meesters. Zo werkten de slaven vroeger.”

Moeder en zoon hoorden zondagmiddag bij de eerste bezoekers van de expositie ‘Kind aan de Ketting’. In het openluchtmuseum in Nieuw Amsterdam zijn foto’s en illustraties te zien, verhalen te lezen en videofragmenten te bekijken over kinderslavernij. Zoals het er vroeger aan toe ging, maar ook zoals het nu nog steeds voorkomt. Want tegenwoordig werken wereldwijd zo’n 12 miljoen kinderen als slaven. En dat is nog een voorzichtige schatting. Volgens de samenstellers van de tentoonstelling zou het werkelijke aantal kindslaven wel eens twee keer zo hoog kunnen liggen.

Aspha Bijnaar, die namens het NINsee (Nationaal Instituut voor het Nederlands slavernijverleden en erfenis) medeverantwoordelijk is voor de tentoonstelling, is blij dat de expositie na een periode in Nederland nu ook in Suriname is opengesteld: “Het was in Amsterdam een groot succes. Vooral voor kinderen van de eerste klassen van de middelbare school is een complete wereld opengegaan.”

De tentoonstelling is aangepast aan het Surinaams onderwijs en bedoeld voor kinderen vanaf twaalf jaar. Er hoort lesmateriaal bij dat in nauw overleg met Surinaamse docenten is samengesteld, zegt Bijnaar: “We verwachten veel schoolklassen de komende periode. Het museum in Nieuw Amsterdam is een ideale locatie voor excursies met school.”

Ook de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi was aanwezig bij de opening van ‘Kind aan de Ketting’. De Nederlandse overheid heeft de tentoonstelling voor een groot deel mogelijk gemaakt terwijl zij ook de bijna afgeronde restauratie van het museum heeft gefinancierd. In zijn toespraak kwam Jacobi terug op een oude belofte. In zijn vorige functie bij het bureau Mensenrechten op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, ontving hij een paar jaar geleden een Surinaamse delegatie. Het doel van het bezoek was om meer aandacht in Nederland te vragen voor het slavernijverleden. Jacobi herinnerde zich hoe hij destijds werd toegesproken door een Surinaamse dame: “U lijkt me wel een rechtschapen man, hopelijk kunt u waarmaken wat u ons toezegt. Welnu, hiermee hoop ik iets van die oude belofte in te kunnen lossen.”

De tentoonstelling 'Kind aan de Ketting' is tot juni volgend jaar te zien in Nieuw Amsterdam.

Diederik Samwel


Vlak voor de opening van ‘Kind aan de Ketting’ gaven kinderen van Naks Krioro Pikin onder muzikale begeleiding van onder meer Liesbeth Peroti een korte voorstelling over slavernij in Suriname. foto: Mirjam Marks

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May