Column: 100 jaar Lachmon
21 Sep 2016, 11:36
foto
Jagernath Lachmon (foto: NPS - Dick Oosterbaan)


Jagernath Lachmon verscheen gisteravond in mijn droom. Of ik weet dat hij vandaag 100 jaar zou worden als hij nog in leven zou zijn. “Hoe kan ik deze dag vergeten voorzitter? Elk jaar als de wereld ‘nine-eleven’ herdenkt, weet ik dat 21 september uw geboortedag is. Kunt u zich dat nog herinneren? Op de ochtend van 11 september 2001 liepen we samen uw werkkamer in, zagen beelden op CNN van een vliegtuig dat de Twin Towers in New York doorboorde. Wij keken elkaar aan en u zei: ‘ Khem, wat gebeurt er allemaal in de wereld?’ De tv ging uit. Wij moesten aan het werk voor een televisiedocumentaire. Pas op het eind van de dag werden wij bijgepraat. De wereld was die dag in een klap veranderd. Daags daarna vierden wij in het vredelievende Suriname heel groots uw 85e verjaardag. Elk jaar als het september is, denk ik aan Jagernath Lachmon.”

Eerlijk gezegd hád ik niet anders van jou verwacht, Khem. Immers als persmuskiet zoemde je altijd om mij heen. “Maar voorzitter, waaraan heb ik de eer van dit bezoek te danken?” Om mij een gunst te doen. O ja? In uw aardse leven is het juist andersom geweest voor mij als persmuskiet. Ik ben nieuwsgierig.” Laat de VHP vandaag weten dat ik als standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein nog steeds boven de hoofden van mijn volk zweef. Dat is niet aangenaam. Wie is op dat onzalig idee gekomen om mij even hoog als vriend Jopie te plaatsen? “Geen flauw idee!” Ik zie Jopie niet eens! Begrijpen ze dat niet? Elke dag weer dat uitzicht op het groen van die tamarindebomen voor het paleis… ik wil mijn mensen zien! “Ja voorzitter, u hoeft mij niets wijs te maken. Ik heb uw wens eerder onder de aandacht gebracht, maar zal hem vandaag nogmaals doen. Is dat je cadeau aan mij? “Zeker! Ik heb ook een filmpje laten maken met beelden van uw laatste verjaardag. Heeft u YouTube daar?” Niet dat ik weet. Maar wel zeer attent van jou om dit te doen, Khem.

“Weet u voorzitter, niemand durft u van die hoge sokkel te halen en u te plaatsen zoals uw aardse schepper Erwin de Vries dat bedoeld heeft. Op ooghoogte. Dan pas zal de bevolking zien dat u Jagernath Lachmon bent. Wel jammer dat u vandaag niet kan zien wie u een mala omhangen. Oud-voorzitter Ram Sardjoe? Voorzitter Chan Santokhi? Nee. Hij is nu in Nederland. Dan zal waarschijnlijk vicevoorzitter Glenn Oehlers op de trap klimmen – ik zie Ram Sardjoe dat niet doen - om u met een geeloranje kunststof mala – moet minimaal een jaar meegaan – te vereren, terwijl de overige 23 bestuursleden toekijken. Ja u hoort het goed, voorzitter, het bestuur van uw partij bestaat nu uit 25 personen.” Ik hoop alleen maar dat de VHP mijn idealen waarvoor ik gestreden heb, voortzet. Misschien lukt dit beter met die 25 bestuursleden. “Gaat zeker lukken, voorzitter. Op het partijterrein staat nu een grote plastic kloon van u. Van welke kant de bestuurleden ook komen, als ze nog in uw idealen geloven, maken ze eerst een buiging voor u voor ze gaan vergaderen.”

Een plastic kloon van mij? Maar ik ben het niet. Men zegt dat ik daar sta, maar ik ben het echt niet. Vraag maar aan mijn aardse schepper. Hij zegt dat het een tuinkabouter is die daar staat. “Maar voorzitter nu u toch voor het eerst in mijn droom verschijnt, wat denkt u van een standbeeld in Nederland ? Hier wordt nu al een paar jaar rond uw geboortedag de mr. J. Lachmon lezing gehouden.” Nou, naar mijn bescheiden mening… dat is geen slecht idee Khem. Kijk wat je kan doen. “Den Haag?” Inderdaad. Daar wonen toch de meeste van mijn mensen? “Maar waar van Den Haag?” Op het terrein van het Bel Air hotel waar ik altijd verbleef toen ik in Nederland was, maar met het gezicht wel naar de Surinaamse ambassade. “Ik zal het voorleggen aan wethouder Rabin Baldewsingh, voorzitter, nu het nog kan.”

Maar waarom is Santokhi vandaag niet in Suriname? “ Nou voorzitter, hij trekt de diaspora in om geld te zoeken voor het land. U weet het misschien niet maar we zijn met president Bouterse weer helemaal terug bij af. Het is veel erger dan wat u in de periode van president Jules Wijdenbosch heeft meegemaakt. Ik wil echter niet dat uw ziel onrustig wordt op de vooravond van uw 100e verjaardag. Wees echter blij dat u ons bent voorgegaan en dat Fauwziya met u herenigd is in die vredige mooie wereld die ik mij verbeeld. Een fijne verjaardag voorzitter en bedankt dat u in mijn droom op bezoek was.”

Roy.khemradj@gmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May