President Maduro zwelgt in steun van Zimbabwe
19 Sep 2016, 12:41
foto
President Nicolas Maduro tijdens een persconferentie na afsluiting van de 17e NAM-top zondag. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft tijdens de 17e top van de Niet Gebonden Beweging genoten van de steun van zijn linkse bondgenoten. Maar critici hebben hem aan de schandpaal genageld voor het uitnodigen van impopulaire leiders zoals Robert Mugabe van Zimbabwe. Ook het falen van Maduro om veel wereldleiders naar de bijeenkomst te trekken, is zwaar bekritiseerd.

“Deze top is een succes in het algemeen, een overwinning van de Bolivariaanse diplomatie,” zei hij tijdens een persconferentie minuten nadat het evenement zondag was afgesloten. Slecht een handvol staatshoofden uit van de 120 naties tellende NAM hebben de vergadering op het Caribisch eiland Margarita, net buiten de kust van Venezuela, bijgewoond. Critici zien de slechte opkomst van staatshoofden als een klap voor de regering die heeft geprobeerd zijn internationale legitimiteit te versterken. Maduro blijft de vergadering aanprijzen als een triomf. Hij heeft verwezen naar Simon Bolivar, een Latijns-Amerikaanse held en idool van de socialistische revolutie in Venezuela.

"Deze zogenaamde top ... is een verwoestende mislukking," staat in een verklaring van de coalitie van oppositionele partijen in Venezuela. "Het bekrachtigt het internationaal isolement ( van Maduro), zijn diplomatieke onbekwaamheid en de afwijzing van een regiem dat wereldwijd symbool staat voor corruptie en incompetentie." Venezuela zit midden in een zware economische crisis met voedseltekorten en een driecijferige inflatie. De oppositie heeft de besteding van staatsfondsen voor de top afgekeurd in deze tijd van crisis. Velen hebben met verontwaardiging gereageerd dat Mugabe – activisten noemen hem dictator- met open armen is ontvangen.

De Syrische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Bashar Jaafari, heeft het forum gebruikt om te zeggen dat de door de Amerikanen geleide luchtaanvallen 83 Syrische soldaten hebben gedood. De aanvallen waren volgens de Syrische diplomaat gericht om de fragiele wapenstilstand tussen de Verenigde Staten en Rusland te niet te doen.
Andere leiders hebben het imperialisme afgekraakt en steun toegezegd aan Maduro. Velen hebben gevraagd om hervorming van de huidige Verenigde Naties. De Venezolaanse autoriteiten hebben de bijeenkomst op de staatstelevisie uitgezonden in een poging het binnenlands publiek te tonen dat Caracas internationale steun geniet. De presidenten van Cuba, Raul Castro en van Iran, Hassan Rouhani, hebben de top bijgewoond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May