'Daling wisselkoers van tijdelijke aard'
19 Sep 2016, 00:01
foto


De wisselkoers is enigszins gedaald op de valutamarkt. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname voor maandag is SRD 7,82 voor de US dollar. Starnieuws verneemt dat mensen een afwachtende houding aannemen en niet veel vreemde valuta hebben gekocht de afgelopen dagen. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) antwoordt op een vraag over de wisselkoers dat de daling van tijdelijke aard is.

Ramautarsing beklemtoont dat de wisselkoers een product is van economische verhoudingen in het land. Wanneer er minder geëxporteerd wordt en er niet minder wordt geïmporteerd, ontstaat er een tekort aan deviezen. Als er steeds meer SRD's worden uitgegeven, ontstaat er een opwaartse druk. "Ik hoop dat de daling blijvend zal zijn, maar ik ben bang dat het van tijdelijke aard zal zijn," stelt de VES-voorzitter.

Ramautarsing merkt op dat de economie zwak is. "Je kan zeggen dat de koers omlaag moet, maar dan moeten wij meer gaan produceren en gaan exporteren. Door te praten erover krijg je de koers niet omlaag. Door de juiste incentives te geven aan de ondernemers die willen produceren en kunnen exporteren, gaan wij op termijn wel eruit komen. Als wij dat niet kunnen doen, omdat het apparaat zo zwak is en de private sector rustig afwacht, dan gaat het heel lang duren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May