Bilkerdijk verwacht geen oververhitting economie
17 Sep 2016, 18:41
foto
Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de ASFA, die in tripartiet verband voor de tweede keer deelnam aan de presentatie. (Foto: Raoul Lith)


Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), heeft vandaag voor de tweede keer de presentatie van de overheid bijgewoond. Deze keer als waarnemend voorzitter van het Tripartiet Overleg. Hij heeft gemerkt dat de regering de bijdragen die geleverd zijn eerder deze week, al heeft verwerkt in de presentatie. De voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), Ferdinand Welzijn, die ook deelnam aan de presentatie, stond journalisten niet te woord.

Bilkerdijk antwoordde op een vraag dat hij niet verwacht dat de economie oververhit zal raken door de uitvoering van de projecten. Op basis van de presentatie van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zei Bilkerdijk dat ongeveer US$ 170 miljoen aan projecten al klaar is voor de openbare aanbesteding. Hij merkte op dat het land nu het geld nodig heeft. Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU, zei gisteren dat US$ 1,8 miljard in drie jaar besteden in de economie, zal leiden tot oververhitting. Hij merkte op dat de uitvoeringscapaciteit onvoldoende is om US$ 600 miljoen op jaarbasis te kunnen besteden.

Bilkerdijk haalde aan dat er kritische kanttekeningen geplaatst zijn door diverse organisaties. Deze zullen verder worden uitgewerkt. Hoefdraad heeft inkomstenverhogende maatregelen aangekondigd, want de overheid heeft geld nodig. De vraag werd gesteld welke bezuinigingen de overheid zal doorvoeren. Hier wordt er ook aan gewerkt volgens de minister, gaf Bilkerdijk aan.

Banen en productie
Vanuit de vakbeweging is ook de nadruk gelegd op de creëren van banen op korte termijn. Aangedrongen is op werk voor kleinere bedrijven. Zij zouden kunnen meeliften in grote projecten die zullen worden uitgevoerd. De infrastructurele werken moeten worden gekoppeld aan industriezones. Stimuleren van productie bestemd voor export is belangrijk en is diepgaand besproken. Deze bijstellingen zullen verder worden gepleegd. De aangepaste projecten zullen volgende week worden opgestuurd naar de verschillende instanties die dan hun commentaar op zullen leveren.

Minister Hoefdraad heeft volgens Bilkerdijk aangegeven dat verlieslatende staatsbedrijven geprivatiseerd zullen worden. Dit zal zodanig gebeuren dat ook individuele burgers kunnen participeren. De ASFA ziet mogelijkheden om de productie te stimuleren, waarbij bedrijven door juiste inputs vanuit de overheid in staat zullen zijn door export deviezen te verdienen. Het geld dat geleend wordt, moet weer worden terugbetaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May