HI pakt winkeliers aan die consumenten belazeren
17 Sep 2016, 01:15
foto
Het ministerie van HI voert controle uit in winkels. Veel goederen blijken niet het aangegeven gewicht te hebben. (Foto: HI Voorlichting)


De Economische Controle Dienst (ECD) constateert dat veel voorverpakte goederen vaak minder wegen dan aangegeven. Sommige goederen zijn ook niet geprijsd. Geconstateerd is dat sommige goederen, zoals babyvoeding, te hoog zijn geprijsd. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) zal op korte termijn verplicht stellen, dat er een geijkte weegschaal beschikbaar is voor de consument voor eigen controle van producten, die per gewicht worden verkocht.

Minister Sieglien Burleson heeft aangekondigd dat er een intensieve aanpak van prijscontrole zal plaatsvinden. Hiermee is ECD begonnen. Woensdag is onder andere de buurt Zorg en Hoop aangedaan. De winkeliers zijn aangemaand om terstond de prijzen aan te brengen op goederen die niet geprijsd waren. Daarnaast waren de voorverpakte goederen zoals uien, suiker, aardappelen, zout, gele- en groene erwten vaak minder in gewicht. In plaats van 1 kg, hadden deze producten een gewicht van tussen de 9.50 kg tot 9.90 kg. De winkeliers, die zich hieraan schuldig hebben gemaakt moesten terstond de voorverpakte goederen van de schappen halen en ze opnieuw verpakken met het juiste gewicht (1 kg).

Verder is tijdens de controle ook prijsopdrijving op babyvoeding geconstateerd. De winkeliers hanteerden een hogere winstmarge dan wettelijk voor de kleinhandel (15%) is vastgesteld. Deze producten, moesten terstond van de juiste prijs worden voorzien. Het Openbaar Ministerie zal nadat het procesverbaal door ECD is opgemaakt de winkeliers ook een boete opleggen, vanwege prijsopdrijving, meldt HI Voorlichting.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May