Hoefdraad: Regering waardeert initiatief Santokhi
16 Sep 2016, 04:05
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi op werkbezoek in Nederland. Foto: Kim Bosch.


VHP-voorzitter Chan Santokhi zoekt wereldwijd hulp voor Suriname. De gezondheidszorg is volgens hem zwaar getroffen door de financiële crisis. Santokhi zegt dat de diaspora gemeenschap bereid is gevonden om de gezondheidszorg te ondersteunen. Hij hoopt dat de regering niet laatdunkend zal zijn en de hulp zal accepteren. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het initiatief van de VHP-voorzitter gewaardeerd wordt. "De regering laat zich niet laatdunkend uit wanneer een Surinamer zich zorgen maakt en hulp zoekt. Elke hulp van Surinamers wordt verwelkomd," stelt de bewindsman.

Behalve Nederland, waar Santokhi momenteel op werkbezoek is, zal hij ook voor hulp aankloppen bij landen buiten Europa, waar hij op bezoek gaat. "Er zullen wellicht enkele personen zijn die kritiek gaan leveren op de hulpacties van Santokhi. Degenen die kritiek zullen leveren, zijn personen die regeringsgezind zijn en meerdere salarissen opstrijken maandelijks, zonder daarvoor de scholing te hebben, en juist deze personen zijn medeverantwoordelijk voor de ernstige crisis. Zij voelen de armoede niet en hebben ook geen hulp nodig. Want als zij of hun gezinsleden ziek worden, gaan zij of hun familieleden in het buitenland worden behandeld," zegt de VHP.

Hoefdraad benadrukt dat de regering dag en nacht bezig is met oplossen van vraagstukken, vooral in de gezondheidszorg, waardoor verergering van de situatie wordt voorkomen. Hij voert aan dat zijn collega Patrick Pengel van Volksgezondheid continu bezig is om zaken in de gezondheidszorg te verbeteren en efficiënter te maken. "Wij van de regering werken keihard opdat onze systemen blijven functioneren. Het land maakt de ergste economische crisis door in de historie. Wij hebben geen ontwikkelingshulp en staan er alleen voor. Nu zijn wij bezig met een investeringsprogramma en betrekken alle relevante maatschappelijke organisaties er bij," stelt de minister.

Gezondheidszorg geniet hoge prioriteit en er zijn diverse injecties gegeven aan overheidsziekenhuizen, waarbij ook schulden zijn overgenomen. Er wordt een nieuw Academisch Ziekenhuis uit de grond gestampt. Vijftien tot twintig poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst worden gerenoveerd. Hoefdraad hoopt dat Santokhi heeft afgestemd met ziekenhuizen of zijn collega van Volksgezondheid, waardoor hulp gecoördineerd plaatsvindt. Door afstemming kunnen de goederen die werkelijk nodig zijn, gestuurd worden. Santokhi zegt dat hij bezig is met exponenten van de gezondheidssector om na te gaan hoe de programma’s goed voor te bereiden met goede coördinatie en aanspreekpunten op basis van juiste behoefte-indicatie. "Intussen blijft de regering dag en nacht werken om de zaken in het land aan te pakken en oplossingen te vinden om de crisis het hoofd te bieden en te werken aan duurzame ontwikkeling," zegt Hoefdraad.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May