Europese Investeringsbank ziet mogelijkheden in Suriname
15 Sep 2016, 11:29
foto
Vp Ashwin Adhin in gesprek met de vicepresident van de EIB, Pim van Ballekom (tweede van rechts). Van Ballekom was vergezeld door de ambassadeur van de delegatie van de Europese Unie, Jernej Videtič (rechts) en de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman.


De Europese Investeringsbank (EIB) is sinds 1968 actief in Suriname, maar het is ruim achttien jaar geleden dat deze bankinstelling haar laatste project in Suriname heeft gefinancierd. “Dat is te lang geleden,” zegt Pim van Ballekom, vicepresident van de EIB.

Hij leidt een delegatie van de EIB die deze week in Suriname is om te kijken naar mogelijkheden om nieuwe projecten in het land te financieren. Van Ballekom is verantwoordelijk voor de kredietverlening in het Caribisch Gebied. De EIB is de bank van de Europese Unie (EU) met een omzet van € 77,5 miljard in 2015. Het is de grootste multilaterale bank ter wereld, die ongeveer 10% van haar kredietverlening uitzet buiten de EU.

De EIB heeft in het Caribisch Gebied de ontwikkeling en economie gesteund met € 1,6 miljard aan kredieten en kapitaal. In Suriname is totaal € 13 miljoen verstrekt aan projecten in de energie- en landbouwsectoren en aan kleine ondernemingen. De delegatie heeft gesproken met vicepresident Ashwin Adhin, Centrale bankpresident, Glenn Gersie en de ministers van Financiën, Natuurlijke Hulpbronnen en van Landbouw, Veeteelt en Visserij. De gesprekken hebben zich gericht op mogelijke investeringen in de private sector, Surinaamse bedrijven en bedrijfsverenigingen.

Het energieproject van Staatsolie Maatschappij Suriname NV is een door de EIB gesteund project. Het is de eerste keer dat de EIB in het Caribisch Gebied een energieproject ondersteunt waarbij ook de efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid bij het vervoer van ruwe olie wordt aangepakt. “We hebben interessante uitwisselingen van ideeën gehad over toekomstige steun, met name over projecten in de Surinaamse private sector, waarbij de EIB met directe leningen en leningen via intermediaire banken zelfs de kleinste ondernemingen kan ondersteunen,” zegt Van Ballekom in een persbericht over de gesprekken in Suriname. Hij vindt dat Suriname ook vandaag de dag van de EIB zou kunnen profiteren. “Er is veel te doen in termen van economische diversificatie en het stimuleren van lokaal ondernemerschap voor de mensen van dit prachtig land.”

Na Suriname reist de delegatie af naar buurland Guyana. Het EIB-bezoek is mogelijk gemaakt door de delegatie van de Europese Unie in Georgetown en de Nederlandse ambassade in Paramaribo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May