Noersalim: Delen offervlees leidt tot solidariteit
12 Sep 2016, 14:22
foto
Gelovigen bidden op het Onafhankelijkheidsplein. Na het gebed zijn er dieren geofferd. (Beeld: René Gompers)


Het Offerfeest biedt volgens minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken een uitstekende gelegenheid om relaties met buren, vrienden, kennissen, familieleden en vooral de minder draagkrachtigen van de samenleving te onderhouden. Het delen van het offervlees met de samenleving leidt namelijk tot grotere solidariteit en stabiliteit tussen de verschillende groeperingen binnen een samenleving. Solidariteit, stabiliteit en mededeelzaamheid die zeker in deze periode van economische crisis broodnodig zijn.

"Vandaag staan wij wederom voor het belangrijkste religieuze moment van het jaar voor de moslims waarbij wij het grote offer dat van de profeet Ibrahiem (Abraham) werd gevraagd, gedenken. Hij kreeg de Goddelijke opdracht om het dierbaarste dat hij bezat, zijn enige zoon Isma-iel, te offeren waarna hij als beloning voor zijn toewijding en gehoorzaamheid aan God, daarop een ram toegezonden kreeg die de plaats van Isma-iel op het altaar innam en geofferd werd. Idul Adha oftewel het Offerfeest impliceert dan ook het offeren van slachtvee ter herinnering aan deze grote toewijding en gehoorzaamheid van de profeet Ibrahiem aan God," zei de bewindsman vandaag tijdens het gebed op het Onafhankelijkheidsplein.

Idul Adha is op de eerste plaats een feest voor de hele moslim gemeenschap, verspreid over de wereld. Het verloop van deze feestdag en de drie dagen erna laat echter zien dat Iedul Adha naast een uiting van geloofsbeleving, veel meer is dan een louter religieus gebeuren. Het is ook een groot sociaal en familiaal feest waarbij vreugde, geven en delen met anderen extra worden benadrukt op deze dagen.

Vanaf vandaag, gedurende een periode van vier dagen, zullen moslims over de hele wereld zich toeleggen op het slachten van offerdieren in naam van God, waarna ⅓ van het vlees geschonken wordt aan armen en behoeftigen, ⅓ aan familieleden en vrienden en ⅓ bestemd is voor zij die offeren. De Islam toont met dit offer ritueel dat ieder genieting van God gedeeld dient te worden onder de mensen ongeacht hun geloofsovertuiging.

"Het Offerfeest gaat dus niet enkel over het offeren van slachtvee maar staat dus ook voor broederschap, solidariteit en het kweken van offervaardigheid als deugd ten einde de onderlinge eenheid, saamhorigheid en solidariteit te vergroten als noodzakelijke randvoorwaarden om één sterk en hecht volk te worden. Immers, de vooruitgang en ontwikkeling van een land zal alleen mogelijk zijn wanneer het volk bereid is voor elkaar te offeren.

Ik roep u daarom vanuit deze plaats op om de deugden van dit groots religieuze gebeuren aan te grijpen en in te zetten om de onderlinge relaties dwars door alle etnische, culturele en religieuze groeperingen in ons geliefd Suriname verder te versterken", sprak de bewindsman.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May