Sapoen: Geen sprake van vertrapping vakbondsrechten
12 Sep 2016, 06:17
foto
Raymond Sapoen


Assembleelid Raymond Sapoen vindt het erg misleidend en hoogst onverantwoordelijk om de houding van de aandeelhouder van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) in het bestaand dispuut binnen het staatsbedrijf te kwalificeren als 'vertrapping van vakbondsrechten'. De regering heeft naar aanleiding van het reeds eerder bereikte principeakkoord tussen werknemers en werkgever getracht zoveel mogelijk rekening te houden met de huidige sociaal economische realiteit.

"Ik heb uit de brief van de vicepresident aan de directie van de EBS op geen enkele wijze kunnen proeven dat voortzetting van het beraad zal leiden tot ontslag van werknemers. Integendeel doet de regering ten overvloede een beroep op de werknemersorganisatie haar verantwoordelijkheid in de huidige precaire financiële situatie te onderkennen en prioriteiten te stellen naar gelang de stand van onze economie," stelt Sapoen.

De politicus vindt dat voorkomen moet worden dat dwars door de precaire economische situatie die voor iedereen voelbaar is, staatsbedrijven die zich decennialang als kleine koninkrijkjes waanden, op deze voet doorgaan. "We moeten niet vergeten dat staatsbedrijven toebehoren aan het gehele Surinaamse volk en ook die verantwoordelijkheid moeten opbrengen om door de zure appel heen te bijten.

Sapoen vindt dat de vakbeweging er goed aan doet om ook haar verantwoordelijkheid op te pakken en op een volwassen manier om de tafel te zitten met de eigenaar van het bedrijf om de rust en de productiviteit binnen het bedrijf ten behoeve van het Surinaamse volk te garanderen. "We hebben er allemaal belang bij dat werkgever en werknemers onder de huidige omstandigheden de tering naar de nering zetten en geleidelijk aan de noodzakelijke stappen naar efficiency en rendement voortzetten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May