Geen einde in zicht historische droogte Zuid-Afrika
08 Sep 2016, 10:31
foto
Een maïsplant tussen andere droge planten op een veld in Hoopstad, een maïs producerend district in de provincie Free State, Zuid-Afrika. (Foto: Reuters)


Zuid-Afrika blijft in de greep van een droogte die naar verwachting niet in korte tijd zal verminderen. De druk op de inflatie blijft daardoor, terwijl de kosten van basisvoedsel stijgt.

Voor de lange termijn was minder dan normale neerslag voorspeld en “ kan er dus weinig verlichting in de komende maanden worden verwacht”, heeft de Zuid-Afrikaanse minister Des van Rooyen gezegd op een persconferentie in Kaapstad. Hij is de voorzitter van een interministeriële taskforce voor droogte.

Van Rooyen, geflankeerd door de ministers van Water en Sanitatie en van Landbouw, heeft gesteld dat er geen noodzaak is om een nationale ramp uit te roepen, zelfs nu het binnenlands productieareaal voor mais met 30% is gedaald. De droogte heeft ook de nationale rundveestapel met 15% verminderd en er is geen zicht op verlichting.

"Ongeveer 370 grote commerciële boeren in het hele land ... lopen het gevaar ten onder te gaan omdat ze hun schulden niet kunnen afbetalen door de droogte,” heeft minister Van Rooyen tegenover de pers uitgelegd. De kosten van basisvoedingsmiddelen, zoals maïs, zijn omhoog geschoten en hebben een domino-effect op de inflatie, laat de Centrale bank weten. De inflatie loopt tegen de 6%.

Het water bij de dammen is tot 53% gedaald als gevolg van het El Niño weerpatroon, dat in mei is geëindigd. El Niño heeft droogte veroorzaakt in heel zuidelijk Afrika en heeft miljoenen gebracht op het punt van voedseltekorten. Grote delen verschroeid land hebben de aanplant van maïs zware slagen toegebracht. De verwachting is dat de oogst dit jaar 26,6% minder zal zijn. De temperaturen in het gebied zijn gestegen tot historische pieken in 2015, het droogste jaar sinds de registratie begon in 1904.

Voor sommige provincies zijn er beperkingen voor water opgelegd. Bewoners en bedrijven in het economisch centrum van Johannesburg worden aangespoord hun waterverbruik aan te passen en te besparen daarop.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May