Bouterse: Totale evaluatie gezondheidszorg nodig
08 Sep 2016, 04:28
foto
President Desi Bouterse beantwoordt vragen van journalisten na een regeringsvergadering. (Foto: Raoul Lith)


"Er dient een totale evaluatie plaats te vinden van de gezondheidszorg." Dit vindt president Desi Bouterse. Hij onderkent dat de gezondheidszorg net als andere sectoren te lijden heeft van de economische situatie. Daarom zijn alvast de ernstige noden gelenigd.

De president zegt dat hij een diepgaand gesprek heeft gehad met professionals van het presidentiële team. Voorlopig is een deel van de middelen die nodig zijn, vrijgemaakt. Het ministerie van Financiën heeft een deel van de schuld van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en 's Lands Hospitaal, overgenomen. Het gaat om SRD 10 miljoen. Hierdoor kunnen de ziekenhuizen weer goederen bestellen bij leveranciers. Eerder heeft AZP ook een financiële injectie van SRD 25 miljoen gekregen, waarbij schuldeisers zijn betaald.

Nu het eerste deel achter de rug is, volgen de verdere stappen, zegt Bouterse. Hij merkt op dat de totale evaluatie wel nodig is. Nu de situatie precair is, poppen zaken op die veertig jaar verborgen waren en vaak over het hoofd werden gezien. De particuliere ziekenhuizen vinden dat de regering naar de gehele gezondheidszorg moet kijken en niet alleen naar een deel van de overheidsziekenhuizen. De overheidssubsidie werd in 2014 stopgezet, zonder dat inkomstenverhogende maatregelen kwamen, waaronder de aanpassing van de ligdagtarieven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May