Coronie scoort het slechtst bij de zesde klas toets
04 Sep 2016, 00:00
foto
De toetsresultaten van de zesde klas in verschillende districten. (Bron: Examenbureau MinOWC)


De toetsresultaten van de zesde klas lagere school baren zorgen. Dit jaar is landelijk 52,1% geslaagd voor Mulo, terwijl vorig jaar het percentage 56% was. In Coronie is slechts 24% van de zesdeklassers geslaagd voor Mulo. Sipaliwini met 27,4%, Marowijne 33% en Brokopondo 36,2% scoren relatief beter. Assembleelid Remy Tarnadi (NDP) uit Coronie maakt zich ernstige zorgen over de situatie.

"Ik denk dat een diepgaand onderzoek naar de oorzaken de moeite waard is," zegt Tarnadi om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Hij had in De Nationale Assemblee net als collega's uit het binnenland aandacht gevraagd voor de slechte resultaten. Tarnadi vindt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur met Sport en Jeugdzaken, Sociale Zaken & Volkshuisvesting en Justitie en Politie samen moeten werken. Hierbij moet de sociale situatie van de kinderen meegenomen worden.

Tarnadi heeft gepleit voor een permanente aanwezigheid van een inspecteur die ondersteund wordt door maatschappelijke werkers. Het gaat niet alleen om gekwalificeerde leerkrachten en fysieke omstandigheden. De grootte van de klassen moet ook onder de loep worden genomen. Individuele begeleiding is belangrijk om de leerstof over te kunnen dragen.

"Opgemerkt dient te worden dat Coronie jaren een middenmoot positie innam, wat de resultaten betreft. De afgelopen jaren is het district in de onderste regionen beland," verzucht Tarnadi. Aan randvoorwaarden zoals recreatie, zal het ook niet gelegen hebben volgens hem. Coronie heeft haast alles, op een zwembad na, in vergelijking met bijvoorbeeld Guyaba en Pikin Slee in Boven Suriname, waar er meer inwoners zijn dan in Coronie, stelt de volksvertegenwoordiger. Hij zal erop staan dat het komende schooljaar deze kwestie integraal wordt aangepakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May