Santokhi: Zo kan het niet verder!
03 Sep 2016, 00:37
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi


VHP-voorzitter Chan Santokhi stelt dat het zo niet verder kan. De situatie in het land verslechtert met de dag. Hij roept de president op om "de desastreuze koers van ons land te wijzigen, het schip van de Staat in rustiger vaarwater te brengen, politiek-bestuurlijke veranderingen door te voeren en vertrouwenwekkend nieuw beleid te ontwikkelen en in uitvoering te nemen".

De Nationale Assemblee is vier weken op reces. Het parlementaire werk is hierdoor vrijwel stil komen te liggen, merkt Santokhi op. Voor hem een goed moment om een tussentijdse reflectie te plegen. Er moet volgens Santokhi gewaakt worden voor de verdere erosie van democratie en rechtsstaat. De VHP zal blijven oproepen en aandringen dat de president en de regering via goed en transparant bestuur orde op zaken stellen en daadwerkelijke hervormingen doorvoeren die moeten bijdragen tot herstel, stabilisatie en groei van de economie. De VHP blijft beschikbaar om de president en de regering hierin substantieel bij te staan door het aandragen van ideeën en expertise.

In spiegel kijken
Twaalf maanden na het aantreden van de regering leeft een groot deel van de bevolking in onzekerheid. Velen kunnen volgens Santokhi niet rondkomen van een sterk in waarde gedaald inkomen, terwijl de prijzen door een op hol geslagen wisselkoers continu omhoog gaan. Tegelijkertijd zijn er minimale inspanningen gepleegd om reële inkomens te genereren. Het land wordt nu gefinancierd op basis van leningen die op de schouders van onze kinderen en kleinkinderen zullen rusten. "Dat doet ons nationale bewustzijn niet goed; in tegendeel, het demotiveert en het kan nimmer gekarakteriseerd worden als goed financieel-economisch beleid."

"Het lijkt erop dat de tijd is aangebroken dat we gezamenlijk met open vizier in de spiegel kijken en onszelf afvragen: 'is dit het, wat wij van ons geliefd en mooi Suriname willen maken?', 'is dit het, wat wij willen achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen?' Het is tijd dat er doelmatige en adequate besluiten worden genomen om herhaling van financieel mismanagement te voorkomen en degenen die verantwoordelijk zijn voor de financieel-economische puinhoop, juridisch aan te spreken. Het is misschien ook tijd dat wij collectief de spiegel van de samenleving voor ons houden en trachten ervan doordrongen te geraken dat we systematisch, structureel en in consensus zullen moeten werken aan de 'creatie' van een nieuwe, betere Surinaamse maatschappij."

Daden stellen
Voor De Nationale Assemblee is een belangrijke taak weggelegd, meent de VHP-voorzitter. "Helaas hebben wij ook daar de verloedering om zich heen zien grijpen. Wetgevingsproducten die bepaalde belangen moeten accommoderen; een werkwijze van leidende autoriteiten die in plaats van eenheid, verdeeldheid creëert. Dat kan nooit de taak zijn van een Volksvertegenwoordiging.
De opstelling en acties van de huidige regering en de leiding van De Nationale Assemblee hebben niet bijgedragen tot rust; in alle sectoren van de samenleving is verdeeldheid ontstaan, terwijl de uitstaande politieke, juridische, financiële en economische problemen juist vragen om een nationale aanpak."

Het kan zo niet verder!, concludeert Santokhi. "De aanpak van een aantal belangrijke vraagstukken is onduidelijk en niet goed voorbereid. Het mag niet bij woorden blijven. Wat we nodig hebben zijn deugdelijke, nauwkeurig uitgewerkte plannen met sterk en betrokken leiderschap. Niet een herstelprogramma dat aangedreven wordt door anderen en erger nog, geen rekening houdt met de sociale en economische gevolgen zoals: individuele misère, toenemende armoede en werkloosheid."

De VHP verwacht dat de president, de regering en De Nationale Assemblee na het reces de gelegenheid zullen aangrijpen, om op basis van hun eigen tussentijdse evaluatie, de voor de hand liggende noodzakelijke maatregelen te nemen. De bijdrage die de oppositie kan leveren aan herstel, stabilisatie en groei, moet niet alleen erkend worden, maar er moet ook gebruik van worden gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May