Orde van Advocaten kiest leden tuchtcollege
02 Sep 2016, 14:04
foto
De advocaten Ronny Oemar en Shantie Somai-Sheombar zijn gekozen tot leden van het tuchtcollege. Gaitrie Ramai-Badal en John Wouter zijn plaatsvervangende leden.


De Surinaamse Orde van Advocaten draagt Ronny Oemar en Shantie Somai-Sheombar voor als leden van het tuchtcollege. Plaatsvervangende leden zijn Gaitrie Ramai-Badal en John Wouter. Zij zijn bij enkele kandidaatstelling gekozen. De deken van de Orde, Harish Monorath, zegt aan Starnieuws dat hij verheugd is dat de leden van het tuchtcollege zijn gekozen.

De namen en het proces-verbaal van de verkiezing worden doorgestuurd naar minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. De minister zal in overleg met de president de datum vaststellen van de installatie. Er is grote behoefte aan het tuchtcollege. Monorath zegt dat er een fout was in de Advocatenwet 2004 over de administratieve procedure. Deze is vorig jaar gecorrigeerd. Het heeft een tijdje geduurd voordat de voordracht kon plaatsvinden.

Er zijn fundamentele klachten vanuit de samenleving over het functioneren van advocaten. Deze kunnen worden gedeponeerd bij de deken, die nagaat of een minnelijke schikking mogelijk is. Indien er geen oplossing komt, moeten zaken worden voorgelegd aan het tuchtcollege. Aangezien dit college tot nu toe niet is ingesteld, blijven zaken stagneren.

Starnieuws verneemt dat ook voor het Hof van Justitie de voorzitter en plaatsvervangend voorzitter al zijn aangewezen. Het gaat om de rechters Anand Charan en Ingrid Lachitjaran. Het tuchtcollege moet onder andere beschikken over een griffier en secretariaat. Om zittingen te kunnen houden is er ook een ruimte nodig. Monorath hoopt dat voortvarend hieraan kan worden gewerkt vanuit Justitie en Politie. Het college kan pas in functie treden nadat de leden zijn geïnstalleerd door de president. De zittingstermijn is vijf jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May