Minister Pengel: Met 25 miljoen normalisatie situatie AZP
26 Aug 2016, 05:24
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid beantwoordt vragen van Assembleeleden. (Beeld: René Gompers)


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft geruststellende informatie gegeven aan De Nationale Assemblee donderdag. Hij deelde mee dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) SRD 25 miljoen heeft ontvangen. Hiermee kan het ziekenhuis buitenlandse leveranciers en andere schuldeisers betalen. Ook de Medische Zending heeft SRD 7 miljoen ontvangen. Hiermee kunnen ook vliegmaatschappijen betaald worden voor acuut vervoer van patiënten uit het binnenland.

Pengel voerde aan dat er heel hard getrokken is aan deze situatie. Er is met verschillende betrokkenen gekeken naar oplossingen. Hij benadrukte dat door de precaire financiële situatie de ziekenhuizen in problemen zijn gekomen. Met de verzekeringsmaatschappijen is er ook een dispuut van SRD 70 tot 80 miljoen. De bewindsman zei dat er alles aan gedaan wordt om de groene tafel te vermijden. Hij beijvert zich ervoor om door overleg een oplossing te vinden.

Door overleg met de Nationale Ziekenhuisraad en het Staatsziekenfonds (SZF) is er nu een betere betalingsregeling afgesproken. Het SZF zal elke maand alvast de helft van het bedrag dat gedeclareerd wordt door de ziekenhuizen, gelijk uitbetalen. Intussen worden de rekening die ingediend worden verder geverifieerd. Hierdoor zullen de ziekenhuizen elke maand geld hebben. Eerder werd er na drie maanden betaald. Bij een dispuut duurde de betaling nog langer. Deze vorm van betaling die nu afgesproken is, zal voor enorme verlichting zorgen.

De minister deelde mee dat operaties die geen spoedeisend karakter hadden, weer opgepakt kunnen worden. Medicamenten en andere spullen kunnen ingekocht worden door AZP. Pengel verwacht dat de zaken met de injectie van de regering, snel zullen normaliseren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May