Advocatuur versterkt met zes advocaten
20 Aug 2016, 00:38
foto
Waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft vrijdag zes personen beëdigd tot advocaat bij het Hof van Justitie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft vrijdag zes personen beëdigd tot advocaat bij het Hof van Justitie (HvJ). Zij werden op het hart gedrukt om verzamelde feiten te verifiëren. Men moet overtuigd zijn van het onrecht aangedaan aan de cliënt. Wie twijfelt, mag de zaak conform de eed niet aannemen. “Manoeuvreert u niet met de zaak, omdat de betaling daar is. Maar zeg eerlijk aan de cliënt dit is iets waar ik niet uitkom, het lijkt mij niet rechtvaardig wat jij wilt”, zei Rasoelbaks.

De hofpresident gaf de beëdigde advocaten enkele ‘do en do not’ in de beroepsuitoefening mee. Zoals zich houden aan de opgedane kennis in de praktijk en de patronen. “Veronachtzaamt u de ereregels niet. Want het gaat u geen zoden aan de dijk leggen als u in strijd hiermee handelt.” Verder om gestructureerd, tactisch en juridisch analytisch te spreken en de feiten voor te leggen ter beoordeling van de rechter. Enkele veel voorkomende oneigenlijkheden die men moet nalaten zijn: de cliënt verzekeren van een gewonnen zaak, of zeggen dat het de schuld van de rechter is, dat de vordering is afgewezen. “Lees en bespreek de motivering eerst, als u het oneens bent, tekent u appel aan”.

Men moet ook geen tarief vaststellen op basis van naam, gezicht en vermogen van de cliënt. Een vastgesteld tarief moet niet vermeerderd worden, als de zaak gewonnen is, of onder de smoes dat er nog wat betalingen voor het vonnis volgen. “Communiceert u niet via de pers met de gerechtelijke autoriteiten in een zaak die pending is.” Er zijn genoeg wegen om dit te doen. Hij vroeg hen ook om zaken niet te traineren en geen misbruik te maken van het appelrecht. Dit, vooral niet in echtscheidingszaken en zaken van scheiding en delingen. Verder om geen feiten en omstandigheden te verdraaien.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is blij met de nieuwe aanwinst. De advocaat neemt een bijzondere plek in, binnen de samenleving en het rechtsbedrijf. “U zult mede beoordeeld worden op de zuiverheid in uw rolvervulling als belangenbehartiger en de kwaliteit van uw juridisch denkwerk.” Advocaten zijn niet alleen meer pleitbezorger en rechtsbijstandverlener, maar adviseren personen en bedrijven over allerhande zaken. Hij ziet dit als verdieping en zelfs specialisatie, die kan bijdragen om als materie-deskundige goede advisering te doen. “En hierin ligt de uitdaging om variatie te brengen in de portefeuille.”

De pg wees de nieuwe advocaten erop dat rechtzoekenden hoge verwachtingen van hen hebben. En dat er ook vanuit de verdachte hoek aandacht voor hen is! “Wees u bedacht dat er valkuilen kunnen zijn of ontstaan.” De keuze ligt bij de advocaat. Door rechtsbijstand te verlenen, kan een cliënt de weg tot het recht vinden. “Hierdoor wordt duidelijk dat u ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt, waarbij u enerzijds partij bent aan de zijde van uw cliënt en anderzijds met hoge mate van onafhankelijkheid uw werk kunt doen.” Om fricties te voorkomen moet men zich bewust zijn van deze twee karakteristieken van het beroep. Deze zullen volgens de pg de eis van een integere beroepsuitoefening accentueren.

Bewaking van het recht
Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten Harish Monorath heette de vakcollega’s welkom. Hun intrede betekent versterking van nieuwe collega’s en bewaking van het recht. “De hele samenleving steunt op advocaten als het komt op rechtsbijstand, en niet op andere instituten!” Hij hield hen de waardigheden van het beroep voor. Monorath haalde aan dat de advocatuur in sterke mate afhankelijk blijft van de activiteiten van de overheid. “Zonder een ordentelijk rechtsverkeer is het voor de advocaten dweilen met de kraan open.” Een gevolg hiervan zijn de klachten van de rechtszoekende. “Er zijn bepaalde advocaten die het niet waardig zijn om ‘advocaat’ voor hun naam te dragen. Maar dat zijn niet alle 200 advocaten in Suriname.”

De deken stond evenals de hofpresident, stil bij de diverse klachten die binnenstromen. Zoals ontevredenheid over de traagheid van zaken en tarifering. Advocaat-zijn is een vrij en edel beroep, “wij bepalen onze tarieven zelf. Echter is het wel zo dat in deze moderne samenleving wij moeten overgaan tot unificeren van bepaalde bedragen.” Binnen de orde zijn gesprekken gaande over het introduceren van standaardtarieven. De nieuwbakken advocaten zijn Nalini Ramnarain, Oetra Biharie, Merlin Gout, Glenn van der San, Desiré Lala en Maureen Dayala.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May