IMF-missie: Verwarrende uitvoering stabilisatieprogramma
19 Aug 2016, 14:06
foto
Daniel Leigh (Foto: IMF)


Aanzienlijke extra verhogingen van de belastingen op brandstof en de energietarieven, zoals gepland in het Stabilisatie- en Herstelprogramma zijn essentieel om de fiscale situatie te verbeteren en ruimte te maken voor beter gerichte sociale uitgaven. Dit stelt de IMF-missie in haar eerste evaluatie van het programma. De uitvoering van het programma is gemengd.

Daniel Leigh, die de IMF-missie leidt, was van 8 augustus tot 18 augustus in Paramaribo voor de evaluatie. In zijn conclusie zegt hij dat er grote inspanningen van de Surinaamse autoriteiten en de samenleving als geheel zijn vereist om de macro-economische stabiliteit van het land te herstellen. Volgens Leigh zijn de prestaties in het kader van het programma gemengd. Zo heeft de regering het begrotingstekort om en bij gehouden in de buurt van het geprogrammeerde door uitgaven te beperken en is een aantal van de geplande hervormingen voorbereid.

De besluiten om de brandstofprijzen te bevriezen en de verhoogde energietarieven gedeeltelijk terug te draaien ondanks de stijgende energiekosten, hebben de beschikbare overheidsmiddelen aanzienlijk verminderd. En de sociale voorzieningen hebben het beoogde niveau overschreden, zegt Leigh in een verklaring. De beperkte stijging van de nominale rente, ondanks een forse stijging van de inflatie, vormt een risico voor de prijsstabiliteit, waarschuwt Leigh.
pdf-icon.gif IMF_Mission_Visits_Suriname_for_First_Review_of_Stand_By_Arrangement.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May