Agrarisch ontwikkelingsplan gunstig voor kleine boeren
19 Aug 2016, 00:42
foto
Aankomst van minister Edgar Dikan bij Suriname Candied Fruit nv. (Foto's: SCF)


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) gaat na welke samenwerkingsmogelijkheden er zijn tussen Suriname Candied Fruits nv (SCF) en gemeenschappen in het binnenland en de districten. SCF heeft een model ontwikkeld over samenwerking tussen de internationale markt, agro processors (fabrieken die met agrarische producten, eindproducten maken) en kleine boeren.

Intussen werken reeds 52 boeren succesvol binnen verschillende projecten die dit model heeft opgeleverd. Minister Edgar Dikan bracht deze week persoonlijk een bezoek aan SCF, waar er een presentatie over het model ‘Duurzame agrarische ontwikkeling met ‘family farmers’ en een rondleiding bij de fabriek is georganiseerd. Hij werd ook rondgeleid bij de gecertificeerde farmer Ray Moestro.

Het SCF-model heeft zich in verschillende projecten bewezen en om deze reden worden er verschillende nieuwe projecten opgezet, zegt de directeur Ruud Souverein van SCF. Dikan heeft intussen beleidsadviseur George Lazo, aangewezen als contactpersoon tussen RO en SCF.

In 2013 startte SCF met 12 boeren. Deze boeren zijn met hulp van SCF GLOBALG.A.P.-gecertificeerd en via een contract is de afzet en de eerlijke prijs gegarandeerd. De verwachting is dat tegen het einde van dit jaar het aantal boeren stijgt tot tegen de 100. Door de export worden er tevens deviezen gegenereerd.

Op dit moment lopen er verschillende projecten in het binnenland. Zo leveren ananasboeren van Redi Doti en Pierre Kondre ananas aan SCF. In de 2e helft van het jaar zullen opleidingen in het kader van biologische teelt worden verzorgd. Dit moet leiden tot ‘organic’ certificering van de boeren. De Canadese regering steunt het project vast met subsidie voor het certificeringsproject (CFLI-project).

Er is een aantal projecten in voorbereiding, zoals dat van podosiri-boeren in Marowijne en het palmolieproject Pokigron, Nieuw Aurora en Guyaba. Met de podosiri-boeren zijn er contracten afgesloten en er is plantmateriaal verstrekt. Met de gemeenschap van Santigron zijn afspraken gemaakt om als start tot samenwerking te komen door de levering van podosiri. Het palmolieproject moet leiden tot de opzet van een nieuwe fabriek in Saramacca waar palmboompitten (awara, maripa e.d.) verwerkt worden tot palmolie. De afzet is gegarandeerd via een klant in Europa, zegt SCF.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May