Kromosoeto en Emanuelson meest excellente studenten
17 Aug 2016, 07:12
foto
Danito Kromosoeto en Moreno Emanuelson, uitgeroepen tot de 'Most Excellent Students 2016'. (Foto: René Gompers)


Danito Kromosoeto en Moreno Emanuelson zijn de Most Excellent Students van 2016. Danito (zoon van ex-minister Ginmardo Kromosoeto) is 17 jaar. Danito en Moreno (20) zijn dinsdag door de Rotary Club Paramaribo Central uit zeventien best geslaagden van het land op middelbaar niveau (VOS), gekozen tot de meest excellente.

De 17 besten van het land zijn in hotel Krasnapolsky in de bloemetjes gezet. De ceremonie is voor de dertigste keer gehouden. De groep doet het niet alleen beter dan gemiddeld op school maar excelleert ook op andere gebieden. “We zijn trots dat we dit onafgebroken hebben mogen doen,” geeft Glenn Sairras, president van Rotary Club Paramaribo Central aan. “We waarderen de prestaties omdat we weten dat dit resultaat niet vanzelf komt. We weten hoeveel inzet en offers dit geëist heeft. Maar het is dezelfde discipline, ijver en inzet dat zal maken dat je verder komt in het leven.”

Danito heeft de meeste indruk gemaakt in categorie A, het voorbereidend hoger beroeps- en academisch onderwijs en Moreno in categorie B, het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De besten zijn stuk voor stuk beloond met awards en een groot pakket aan prijzen.
Moreno heeft het SPI afgerond met 73 punten voor negen vakken. “Ik ga naar het IOL om Biologie te gaan studeren,” kondigt hij aan. “Mijn droom is om biologiedocent te worden op het hoogste niveau.” Moreno is door zijn tante, die ook biologieleraar is, geïnspireerd om voor de klas te gaan staan in dit vak. Moreno hoopt dat meer mannen zijn voorbeeld volgen. “De heren kiezen niet voor het onderwijs maar wij heren kunnen ook opvoeders zijn. Dat heb ik bewezen.”

Danito gaat anders dan zijn vader de politiek niet in. Zijn ambities liggen op het medische vlak. “Ik ga geneeskunde sturen, daarna ga ik me specialiseren in neurologie,” deelt hij mee. “De hersenen en het zenuwstelsel hebben me altijd geïnteresseerd. Ik weet nog niet of ik ga opereren of wetenschap ervan ga beoefenen. In ieder geval, neurologie.” Danito verlaat VWO IV met 64 punten voor zeven vakken. Hij heeft tienen gescoord voor Wiskunde 1, Wiskunde 2 en Scheikunde. Hij heeft Suriname driemaal vertegenwoordigd op de Internationale Natuurkunde Olympiade.

René Gompers

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May