Oppositie: Zoveelste poging ondermijning rechtsstaat
16 Aug 2016, 05:34
foto
ABOP-fractieleider Ronnie Brunswijk vindt het niet in de haak dat de ontwerpwet compleet is veranderd. Hij maakt dat duidelijk op de vergadering maandag. (Foto: Raoul Lith)


De oppositie vindt dat met de 'terugroepwet' die compleet is gewijzigd, de coalitie de zoveelste poging onderneemt om de rechtsstaat te ondermijnen. Nadat er maandag bezwaar werd gemaakt over de fundamentele wijziging van de initiatiefwet, heeft Assembleevoorzitter Jennifer Simons de vergadering verdaagd naar vanmorgen om 9.00 uur. De oppositie zal voordat de vergadering begint, de samenleving via de media inlichten over het standpunt dat ingenomen is na bestudering van de wet.


De oppositie vindt dat niet de ontwerpwet die al in behandeling was, verder ter discussie is gesteld in De Nationale Assemblee. Initiatiefnemers hebben een geheel nieuwe wet aangeboden ter bespreking. De oppositie kan zich hiermee niet verenigen. Voor het indienen van een nieuwe wet moeten de juiste regels van het Ordereglement in acht worden genomen. Simons en André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, vinden niet dat er sprake is van een nieuwe wet.

Volgens de oppositie zou Assembleevoorzitter Simons in een overleg hebben aangegeven dat dit het politieke antwoord is op het feit dat zij opnieuw voor de rechter is gedaagd. De VHP, Pertjajah Luhur en NPS hebben via de rechter gevraagd om de Assembleevoorzitter te verbieden om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan uit te nodigen voor vergaderingen. Deze zaak is in behandeling bij de rechter.

De oppositionele partijen hebben zich maandagavond beraden over de situatie die is ontstaan door de wet fundamenteel te wijzigen en vandaag in behandeling te nemen. Zij zullen de actie die hiertegen zal worden ondernomen om 8.30 uur kenbaar maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May