Sharman en Oehlers vrezen humanitaire crisis
13 Aug 2016, 09:34
foto
VHP-topper Dew Sharman op de structurenvergadering van de partij. (Foto's: René Gompers)


Ziekenhuizen staan aan de rand van faillissement. Leveranciers van voeding en medische spullen staan op het punt hun diensten te stoppen. Artsen en verpleegkundigen overwegen om elders werk te gaan zoeken. Er is langzaamaan een humanitaire crisis aan het ontstaan, constateren Assembleelid Dew Sharman en Glenn Oehlers, eerste vicevoorzitter van de VHP.

Sharman en Oehlers zijn beiden medici. Zij hebben hun vrees en ervaringen met de achterban gedeeld op een structurenvergadering in stichting 'de Olifant'. De gezondheidssector wordt heel hard getroffen door de precaire situatie. De maatregelen die de regering treft, maken het alleen maar erger, geven de politici aan. “Bijna de helft van de medicijnen is nu al niet beschikbaar. En als mensen deze wel kunnen vinden, betalen zij er heel duur voor,” geeft Sharman aan. “Vaccinaties zijn in gevaar. Zonder de steun van internationale organisaties zullen we straks niet in staat zijn om onze baby's te vaccineren.”

Sharman vreest dat door de situatie medische hulp ook schaarser gaat worden. “Artsen en verpleegkundigen wijken uit naar de Antillen. Specialisten vertrekken met als gevolg dat een afdeling sluit. Leveranciers willen hun diensten stoppen omdat het ziekenhuis ze niet kan betalen.” Het is financieel triest gesteld met de ziekenhuizen, vult Oehlers mee. “Ze hebben geen ‘resources’ meer, onvoldoende inkomsten, en geen kredietwaardigheid meer. Ze zijn de facto bankroet.”

De gezondheidszorg is volgens Sharman op de intensive care beland. De regering heeft de zuurstof gehaald uit de economie en uit de gezondheidssector stelt Oehlers vast. “Bij bepaalde ziektes en gebrek aan zuurstof krijgt men een paarse kleur. Na dede yu o dede.” Het land stevent af op een situatie waarbij de familie zelf voor voeding en misschien zelfs medicijnen gaat moeten zorgen, vrezen Sharman en Oehlers. Het niveau en de kwaliteit van de gezondheidszorg zijn aan het dalen. Gezondheidszorg in de eerste lijn zoals Regionale Gezondheidsdienst is niet gegarandeerd.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May