Ramnandanlal: 'Op en neer beleid regering funest'
12 Aug 2016, 19:04
foto
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter PALU


Diverse besluiten die de regering neemt en ze weer terugdraait, maakt dat de onzekerheid in de Surinaamse samenleving alleen maar groter wordt. Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU, vraagt zich af of de regering wel weet waar zij mee bezig is. De afspraken die met EBS en SWM zal consequenties hebben voor de salarissen van de overige ambtenaren. En dat terwijl er een overeenkomst is gesloten met het IMF waarin staat dat de salarisuitgaven van de overheid worden bevroren op 7.8% van het BBP voor 2016, stelt de politicus. Inmiddels zou de overeenkomst met de EBS teruggedraaid zijn door de president.

Ook het loslaten van de douanekoers ziet Ramnandanlal als een onderdeel van dit 'op en neer' beleid. "Moeten we binnenkort weer een al dan niet gedeeltelijk terugdraaiing verwachten van de douanekoers omdat de regering onvoldoende heeft ingeschat wat de gevolgen ervan zullen zijn voor de gewone burger, vraagt Ramnandanlal zich af. Net als de verhoging van de benzineprijs, zullen de SRD 200 tot SRD 245 miljoen extra aan inkomsten per jaar voor de overheid door de aangepaste douanekoers uiteindelijk doorberekend worden aan de consument door de importeurs en handelaren.

Onduidelijkheid beleid
Ramnandanlal geeft aan dat vanaf het aantreden van deze regering er maatregelen zijn genomen die achteraf werden teruggedraaid, al dan niet met de tussenkomst van de president. Hij noemt de prijsverhogingen van de nutsvoorzieningen (stroom en water) als voorbeeld. Kort na het aantreden van Bouterse II werd door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson aangegeven dat er geen prijsverhogingen zouden worden doorgevoerd alvorens er geen orde op zaken zouden zijn gesteld binnen de SWM en de EBS. Drie maanden later werden de prijzen van de nutsvoorzieningen verhoogd zonder enige reorganisatie binnen de twee bedrijven. Na kritische kanttekeningen in DNA werd door dezelfde minister aangeven in januari van dit jaar, dat er geen verdere verhogingen zouden plaatsvinden. Nog geen twee maanden later werd door de president aangegeven dat de minister voor zijn beurt zou hebben gesproken. Inmiddels is bekend dat met het IMF drie verhogingen van energie en water zijn overeengekomen, waarvan de eerste reeds is doorgevoerd begin mei. Deze verhoging is ook weer gedeeltelijk teruggedraaid na een onduidelijk besluit van de ministerraad dat achteraf voor meerdere interpretaties vatbaar bleek te zijn.

“We kunnen bij dit voorbeeld van 'op en neer' beleid ook toevoegen de aankondiging in 2015 dat er geen devaluatie zou worden doorgevoerd, het beleid met betrekking tot de skalians, de wijziging van de comptabiliteitswet, de verhoging van de toeristenkaart, de MOU met Suralco, de valutaveilingen en de diverse ontheffingen bij Telesur en EBS die inmiddels zijn teruggedraaid," zegt Ramnandanlal.

Zwaarder voor volk worden
Ook de afspraken die gemaakt zijn met de vakbond bij de EBS kunnen nu hierbij worden toegevoegd. Wisten de onderhandelaars dan niet waar zij mee bezig waren? Waren zij dan niet op de hoogte van de overeenkomst met het IMF? Hebben zij dan onderhandeld op eigen gezag of was er overleg met de regering en/of de president over de afspraken voordat deze werden overeengekomen? Hoe het ook zij, het is duidelijk dat men slecht heeft nagedacht over de gevolgen en de reikwijdte van deze afspraken, stelt Ramnandanlal.

De indruk wordt gewekt dat de regering niet weet wat zij doet. Vooruitzicht op verlichting van de huidige financiële crisis wordt hierdoor maar verder weg uitgeschoven. De hoop van de regering is duidelijk gevestigd op de extra inkomsten uit de Newmont mijn aan het einde van het jaar. De vraag is of de regering desondanks in staat zal zijn om het eigen uitgestippeld beleid en de IMF- overeenkomst uit te voeren. Met dit 'op en neer' beleid zal de financiële crisis alleen nog dieper en langer worden voor het volk, voorspelt de ondervoorzitter van de PALU.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May