Venezuela en Colombia heropenen grens gedeeltelijk
12 Aug 2016, 17:21
foto
Vorige maand zijn duizenden Venezolanen de grens naar Colombia overgestoken om basisgoederen te kopen. (Foto: AFP)


Colombia en Venezuela zijn overeengekomen hun grens gedeeltelijk te heropenen, bijna een jaar nadat het werd gesloten. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro hebben aangekondigd dat de grens zaterdag wordt geopend.

In de eerste fase mogen alleen voetgangers de 2.200km lange grens. op vijf plaatsen oversteken. Maduro had de grens om veiligheidsredenen gesloten. Veel Colombianen zijn daarbij verdreven en de bilaterale handel is sindsdien gedaald. De twee presidenten zeggen dat de vijf oversteekplaatsen elke dag open zullen zijn van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds.

President Maduro zegt dat verbeteringen in de bilaterale betrekkingen en veiligheid ertoe heeft geleid dat Venezuela en Colombia een aantal beslissingen hebben genomen, waaronder de heropening van de grens. Volgens hem zullen de maatregelen “goed worden ontvangen door onze volkeren.” President Santos zei dat "het een voorlopige opening zal zijn als we leren en elke stap van onze beslissingen gaande de weg aanpassen".

Colombia en Venezuela hebben ook afgesproken om te werken aan de volledige heropening van de grens. Ze zeggen dat ze eerst tot afzonderlijke afspraken over veiligheid, handel en energie moeten komen.

Maduro had de grens vorig jaar augustus gesloten, nadat voormalige Colombiaanse paramilitairen een Venezolaanse militaire patrouille hadden aangevallen. Bij die aanval raakten drie soldaten gewond. In juli heeft Venezuela de grens twee keer geopend om mensen in staat stellen over te steken om basisvoedingsmiddelen en medicijnen in te kopen. Bijna 200.000 mensen hebben bij die gelegenheden Colombia aangedaan.

Veel basisgoederen zijn schaars in Venezuela als gevolg van een ernstige economische crisis in het land. Het land lijdt al maanden aan ernstige tekorten door de dalende olieprijs. Caracas haalt het gros van zijn inkomsten uit de olie-export.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May