Bemiddelingsraad trad vorig jaar 16 maal succesvol op
11 Aug 2016, 20:58
foto
BR-voorzitter Watti Deets, overhandigt het jaarverslag 2015 aan minister Moestadja. Op de achtergrond leden van de raad: Dirk Heave, Stanley Hoever, Hellen Doelwijt, Harold Rusland, Wensley Misiedjan, Loudwig Codrington en Carol de L’Isle (administratie)


De Bemiddelingsraad voor Suriname (BR) heeft in 2015 bemiddeld in 16 arbeidsgeschillen tussen werkgevers en vakbonden. De raad heeft alle arbeidsgeschillen met succes afgehandeld. Voorzitter Watti Deets heeft in gezelschap van de hele raad, het jaarverslag vandaag overhandigd aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Deets vroeg Moestadja ook aandacht voor de rechtspositie van de leden en hun werkomstandigheden.

Moestadja noemt arbeidsrust een voorwaarde voor economische ontwikkeling en wijst op het belang van vreedzame bijlegging van arbeidsgeschillen. Hij zegt te verwachten dat partijen zich onuitputtelijk zullen inzetten om bestaande arbeidsverhoudingen in stand te houden, ook als deze door de economische situatie onder druk komen te staan. In twee afzonderlijke gevallen heeft de BR hulp en bijstand verleend aan vakbonden. In het ene geval moest BR toezicht houden op bestuurverkiezingen en in het ander geval heeft BR een referendum gehouden tussen twee rivaliserende groepen.

De oorzaak van haast alle arbeidsgeschillen was het niet met elkaar eens kunnen worden over de hoogte van lonen bij onderhandelingen i.v.m. Collectieve Arbeidsovereenkomsten (CAO). In drie afzonderlijke gevallen was de oorzaak van het arbeidsgeschil ontevredenheid van de vakbond over een afvloeiingsregeling. Van de behandelde 16 arbeidsgeschillen betrof een geval een parastataal bedrijf. De overige bedrijven opereren in de private sector. Eigenlijk bemiddelt de BR niet in geschillen binnen de publieke sector, maar de verantwoordelijkheid voor arbeidsrust reikt zover dat de raad zijn grenzen verzet, zegt de voorlichting van Arbeid.

De BR werkt op basis van de Arbeidsgeschillenwet. Deze wet heeft ten doel de bevordering van vreedzame bijlegging van geschillen tussen werknemer en werkgever. De BR kan op verzoek van werkgevers en werknemers bijstand verlenen bij het aangaan van overeenkomsten die een goede verhouding tussen partijen kan bevorderen. Op verzoek van partijen kan de BR als scheidsgerecht in een arbeidsgeschil optreden. Partijen zijn dan gebonden zich neer te leggen bij een beslissing van de raad, zegt Arbeid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May