Hoefdraad: Douanekoers maakte enkele importeurs rijker
11 Aug 2016, 18:42
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee over het loslaten van de douanekoers en verhoging van de brandstofprijs. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vandaag in De Nationale Assemblee aangegeven dat enkele importeurs alleen maar rijker werden door de doaunekoers op SRD 4,04 te houden. De goederen in de winkels zijn volgens hem allang aangepast aan de reële koers. Met de aanpassing van de douanekoers zal de Staat tussen de SRD 200 tot SRD 245 miljoen meer aan inkomsten binnenkrijgen dit jaar. De brandstofaanpassing is nog minimaal. Er zal SRD 5 tot SRD 8 miljoen per maand meer worden ontvangen. De derving is tussen de SRD 60 tot SRD 80 miljoen door het niet aanpassen van de prijzen aan de koersontwikkeling en opsouperen van de governmenttake. Er is dit jaar een gat van SRD 700 miljoen.

Op een vraag van vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) om de douanekoers voor een tijdje vast te houden, zei Hoefdraad dat de aanpassing elke twee weken zal zijn. Afhankelijk van de koersontwikkeling kan het tarief ook omlaag gaan. Asiskumar Gajadien (VHP) wilde weten wat er zal gebeuren met de goederen die al op de haven zijn. De minister gaf aan dat die volgens de nieuwe koers ingeklaard zullen worden.

De bewindsman benadrukte dat er geld nodig is om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Vooral volksgezondheid, onderwijs en subsidies via Sociale Zaken & Volkshuisvesting zijn topprioriteit. Ruim 60% van de uitgaven van de Staat wordt hieraan besteed. De ziekenhuizen hebben alle aandacht. Voorkomen moet worden dat afdelingen sluiten en er een schaarste aan medicamenten ontstaat.

De minister van Financiën gaf aan dat vorig jaar SRD 600 miljoen aan invoerrechtenontheffing is gegeven aan de productiesector. Dit jaar is dat ook al SRD 300 miljoen. Amzad Abdoel (NDP) vroeg om de lijst van basisgoederen te publiceren. Hetzelfde geldt voor inputs voor de productiesector die vrijgesteld zijn van invoerrechten. Hoefdraad zei dit te zullen bespreken met zijn collega van Handel en Industrie. Hij is er wel voorstander van.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May