Uitleg vp en ministers over inkomstenverhoging Staat
11 Aug 2016, 00:00
foto
De Raad van Ministers heeft woensdag inkomstenverhogende maatregelen voor de Staat genomen. (Beeld NVD)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin legt uit dat in de Raad van Ministers woensdag drie besluiten zijn genomen. De douanekoers is marktconform (de koers van SRD 4,04 voor de US dollar is naar SRD 7,28), de brandstofprijs is aangepast en er is geknipt in honoraria aan de meer dan honderd overheidscommissies. Er zullen geen overuren meer toegekend worden. Ook inkorting op onkostenvergoeding bespaart de Staat honderden duizenden op maandbasis. De overheid levert ook in, benadrukt Adhin.

Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) deelt mee dat de koersverliezen op brandstof gecompenseerd werden uit de governmenttake. President Desi Bouterse heeft toestemming hiervoor gegeven en zich persoonlijk mee beziggehouden dat de zo laag mogelijke prijs werd gehanteerd. De governmenttake is opgesoupeerd intussen. Zij en haar collega van Financiën, Gillmore Hoefdraad, leggen uit dat maandelijks SRD 60 tot SRD 80 miljoen verlies wordt geleden. Volgens Hoefdraad is de benzineprijs maanden gesubsidieerd. Als het zo door zou gaan, zou zelfs de omzetbelasting gemist worden, naast governmenttake en belastingen.

Burleson deelt mee dat de basisgoederen in stand blijven. Hiervoor is er een financiering van de Islamic Development Bank en er zijn afspraken gemaakt met de lokale importeurs. De goederen zullen tijdig worden besteld en de prijzen moeten redelijk zijn. De controle zal vanuit HI ook plaatsvinden. Een belangrijke druk aan behoefte aan valuta wordt hierdoor weggenomen. "Er is geen reden tot paniek," zegt de minister, die oproept tot bezuiniging. Zij merkte op dat er geen ongerustheid hoeft te zijn dat "wij niet te eten zullen hebben".

De vp merkt op dat met deze maatregelen een aantal zaken gegarandeerd kan worden. Lonen en salarissen moeten garant gesteld worden en de subsidies aan instellingen moeten ook op tijd betaald worden. Adhin kondigt aan dat er een nieuwe wet komt op staatsbedrijven. De instellingen komen dan onder toezicht van de minister van Financiën. De salarissen van de mensen kunnen dan rechtstreeks worden betaald in plaats van subsidies. De inkomstenverhogende maatregelen zijn volgens Adhin en Hoefdraad nodig om de uitgaven die noodzakelijk zijn, te kunnen doen eind van de maand. Ook onderhoudswerkzaamheden van de wegen is afgenomen, omdat de Wegenautoriteit ook een deel van de governmenttake kreeg.

Er komt een structurele vorm van overleg met de vakbeweging en het bedrijfsleven. Daarvoor is er een tripartiet overleg, waardoor over effecten van maatregelen kan worden besproken. De maatregelen zijn volgens de vp gebalanceerd. Hoefdraad kondigt aan dat de Surgoldmijn in het Meriangebied in oktober wordt geopend. De inkomsten zullen een behoorlijke verbetering zijn voor de Staat. Geschat wordt dat 58% van de inkomsten uit de goudmijn hier besteed zal worden. Ook met de Staatsolieraffinaderij gaat het steeds beter. De besparing op import van olie is ongeveer US$ 75 tot US$ 100 miljoen. "Wij hebben het natuurlijk nog steeds moeilijk. Wij zitten nog in de crisis waar wij uit moeten komen, maar de vooruitzichten op de middellange termijn die zien er veel en veel beter uit," zegt Hoefdraad.

U kunt de uitleg van de vicepresident en ministers hier bekijken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May