Minister Dikan: Regering heeft roep inheemsen gehoord
10 Aug 2016, 12:00
foto
Minister Edgar Dikan spreekt het publiek namens de regering toe in de Palmentuin. (Beeld: René Gompers)


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft de inheemse bevolking meegedeeld dat de regering de roep heeft gehoord en de boodschap heeft begrepen. "Wij danken u voor de geleverde bijdrage aan de samenleving, wij danken u voor uw op opoffering. Wij voelen ons gesterkt in de overtuiging dat u zich zult blijven in zetten voor het verbeteren van de eigen woon- en leefsituatie, u zult zich hierin geschraagd en ondersteund voelen door deze regering. Wij kunnen niet stellen succesvol te zijn als land zolang wij niet in staat zijn dezelfde kansen te bieden aan de inheemsen om eveneens succesvol te zijn.

Dit zei de bewindsman gisteren in de Palmentuin, na de optocht van de inheemse groepen. De oorspronkelijke bewoners van het land eisen onder andere dat hun grondenrechten eindelijk worden erkend. Deze moeten ook wettelijk in orde worden gemaakt. "Hoewel wij in staat zijn geweest een multi-etnische en multiculturele samenleving te vormen die in vele opzichten een voorbeeld kan zijn voor vele landen in de wereld, zijn wij niet in alle opzichten even succesvol geweest.
De relatief jonge Republiek Suriname worstelt thans met een aantal vraagstukken, in relatie tot de inheemsen waarvan de basis ligt in het koloniale tijdperk. Om maar enkele te noemen:
- Het grondenrechten vraagstuk;
- Gebrekkige ontsluiting van de inheemse gebieden in het binnenland;
- De algehele achterstand op vrijwel alle levensgebieden," somde Dikan op.

De ontwikkelingskloof tussen deze groep en de overige delen van de samenleving wordt steeds groter, erkent de minister. Hij deelde mee dat de regering besloten heeft om meer en gerichter aandacht te geven aan de ontwikkeling van deze Surinamers zowel op beleidsniveau alsook bij de uitvoering. Om dit beleid en de uitvoering daarvan effectief en efficiënt te doen plaatsvinden, heeft de regering het besluit genomen om het ministerie van Regionale Ontwikkeling her in te richten.
Deze nieuwe structuur zal onder andere bijdragen aan de operationalisering en specialisering van een duurzaam ontwikkelingsbeleid gericht op de inheemsen en hun woon- en leefgebieden.

De regering gelooft een betere basis te hebben gecreëerd om balans te brengen in de ontwikkeling van de natie, waarbij een hoge mate van welvaart en welzijn tot in de verste uithoeken van het land beleefd kunnen worden. Stapsgewijs zal de afhankelijkheidspositie van deze groep Surinamers plaatsmaken voor versterking van de zelfwerkzaamheid en zodoende het vergroten van de weerbaarheid, beloofde de bewindsman.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May