Inheemsen bieden nu woensdag petitie aan DNA-voorzitter
10 Aug 2016, 00:01
foto
De optocht van de Inheemsen langs het presidentieel paleis. (Foto: René Gompers)


Het collectief van verschillende Inheemse stammen zal woensdag een petitie aanbieden aan De Nationale Assemblee. Aanvankelijk zou de aanbieding dinsdag, na de optocht op het Onafhankelijksheidsplein plaatsvinden, maar de overheid heeft afgezegd. De inheemsen zijn het meer dan zat dat hun internationaal erkende rechten, in eigen land nog steeds vertrapt worden. Hun gevoelens hebben zij met een optocht, traditionele handelingen en harde taal kenbaar gemaakt.

Dorpshoofd van Hollandse Kamp, Theo Jubitana tevens voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpshoofden in Para (OSIP), zegt dat hen is aangegeven ‘dat er andere zaken op de agenda staan’, daarom kon de petitie op de Internationale Dag der Inheemsen niet worden aangeboden.

Jubitana, Ricardo Pané, ondervoorzitter van de Vereniging van Indiaanse Dorsphoofden (VIDS) en Margriet Biswane, kapitein van Alfonsdorp, benadrukken dat de huidige wetten geen garantie bieden voor het voortbestaan van de inheemsen, hun cultuur en hun tradities. De regering zou er ook niets aan doen, ondanks dat Suriname verklaringen en verdragen over erkenning van hun grondenrechten getekend heeft . De inheemsen hebben internationaal hun recht gezocht en gekregen. De regering weigert nog steeds om de vonnissen uit te voeren. De leiders hebben aangekondigd dat de strijd anders dan voorheen aangepakt zal worden. Niet fysiek maar juridisch.

Grond onder voeten weggegeven
Doordat de groep de petitie niet heeft kunnen overhandigen, is het programma drastisch gewijzigd. De protestmars moest verder zonder politiebegeleiding. Het terras van het Duplessis gebouw (kantoor van de first lady) naast het ministerie van Financiën, was uitgekozen als podium van waaruit de dorpshoofden het publiek zouden toespreken. De deelnemers van de loop stonden op het looppad er tegenover omdat de straat niet was afgezet. De wacht vond dat geen goed idee en vroeg dat de mensen zich verwijderden toen Jubitana zijn toespraak begon. Terwijl enkelen aan het onderhandelen waren met de wacht, zijn de toespraken zonder tussenkomst van de veiligheid afgewerkt.

“Onder onze voeten worden onze gronden weggegeven. We leven als collectief, niet op perceeltjes apart, maar gezamenlijk. We gebruiken de grond gezamenlijk,” geeft Jubitana aan. “Wij willen erkenning van onze collectieve grondenrechten, van ons traditioneel gezag, recht om voor onszelf te beslissen, recht om toestemming te geven als er projecten worden uitgevoerd in onze gebieden. Wij zijn niet tegen ontwikkeling. We willen juist meedoen, maar we worden altijd slachtoffer van wat ze ‘nationaal belang’ noemen.” Jubitana haalt aan dat de inheemsen samen met de regering willen werken aan de uitvoering van de vonnissen. Dit is allemaal in een petitie opgetekend die na de optocht aangeboden zou worden aan Assembleevoorzitter Jennifer Simons.

Jubitana roept de inheemsen op om een hechte eenheid te vormen. “We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar laten we onderling ook niet vechten.” De inheemse leiders vragen ook de ondersteuning van de samenleving en om ook hun stem te laten horen. “Laten we samen werken om historisch onrecht nu eens eindelijk recht te zetten. De petitie aan de Assembleevoorzitter wordt woensdag om 13 uur aangeboden, deelt Jubitana mee.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May