Minister Noersalim brengt ode aan immigranten
09 Aug 2016, 16:55
foto
Minister Mike Noersalim spreekt zijn gehoor in Sana Budaya toe namens de regering. (Foto: Biza)


"Ik wil op deze dag een bijzondere ode brengen aan de eerste 94 dappere voorouders die op de boot stapten naar een onbekende destinatie en hier in Suriname onder erbarmelijke omstandigheden op de plantages hebben moeten zwoegen. Vrij jong in leeftijd, in de bloei van hun leven. En dat wil ik doen – als u mij daartoe in de gelegenheid stelt - door hun namen op te lezen."

Dit zei minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken gisteravond bij de herdenking van 126 jaar Javaanse immigratie te Sana Budaya. Hij las de namen op van de 94 personen die op 9 augustus 1890 aankwamen in Suriname. Zij waren 21 mei 1890 vertrokken vanuit Batavia, het huidige Jakarta. Via Nederland reisden zij met het schip S.S. Prins Willem II naar Suriname. Hierna kwamen de overige arbeidsmigranten, respectievelijk in de maanden september, oktober en ten slotte in november 1890 in Suriname. In totaal arriveerden in 1890, 94 arbeidsmigranten die allen op plantage Mariënburg werden tewerkgesteld.

Deze groep van migrantenarbeiders heeft de basis gelegd voor de vorming van een Surinaams-Javaanse gemeenschap, zei de bewindsman. Daarnaast droeg deze groep ook bij aan de totstandkoming van onze meervoudige etnische en culturele samenleving. In cultureel opzicht hebben zij de Surinaamse samenleving in aanraking gebracht met de Adat – het gewoonterecht of het geijkt gebruik - en de Javaanse tradities, religie, taal, eetgewoonten, kleding, zang, dans alsook muziek.

9 augustus is in historisch perspectief een zeer belangrijke datum voor de Surinaamse Javanen. "126 jaar na de komst van de eerste Javanen uit Indonesië kunnen wij met trots stellen dat de Surinaamse Javanen, te midden van een mix van bevolkingsgroepen, hun plaats intussen hebben weten op te eisen binnen de Surinaamse gemeenschap. Dit kunnen we stellen wanneer we kijken naar de aanwezigheid van de Javanen in verscheidene beroepsgroepen van waaruit zij bijdragen aan de ontwikkeling en opbouw van dit gezegend land," zei Noersalim.

De sociale mobiliteit door de jaren heen is volgens de minister duidelijk zichtbaar in de sociaal-economische stratificatie van onze samenleving. "Waren onze voorouders na hun contractperiode in Suriname grotendeels nog vertegenwoordigd in de lower-lower en upper-lower klasse met slecht betaalde banen en banen waarop de doorsnee Surinamer neerkeek, de situatie is al decennialang drastisch veranderd. Ook in politiek opzicht spelen de Javanen een belangrijke rol in ons land. Dit alles, mede dankzij de inzet en offers van de hardwerkende Javaanse broeders en zusters."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May