VHJI gedenkt voorouders met dankdienst
09 Aug 2016, 00:43
foto
Pak Sapto Sopawiro leidt de genduren te Sana Budaya, om de herdenking geestelijk in te wijden. (Foto's: Ranu Abhelakh)


De ceremonie rond de kranslegging in verband met 126 jaar Javaanse immigratie is maandagmiddag gestart met een dankdienst. Vandaag is een belangrijke dag voor de Javanen in Suriname, gaf Pak Sapto Sopawiro aan. Hij leidde de genduren(g), een dankdienst met slamentan (religieuze heilsmaaltijd) volgens het Javanisme, te Sana Budaya, georganiseerd door de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI).

De dienst stond in het teken van de voorouders, de Javaanse immigranten, die in 1890 voet aan wal zetten in Suriname. “Als zij er niet waren geweest, zaten wij nu niet in Suriname.” Pak Sapto stond stil bij de voortzetting van de cultuur, tradities en rituelen zoals die door de voorouders zijn meegenomen. “Het is belangrijk dat wij nakomelingen deze voortzetten als eerbetoon naar hen toe.” Tientallen leden en vrienden kwamen in de vroege middag bijeen om de genduren(g) bij te wonen.

Deze dienst is een voorbeeld van één van de vele Javaanse tradities en rituelen, die bij een geloofsovertuiging horen. Volgens Pak Sapto betreft het alleen maar goede zaken/bedoelingen – ongeacht welk geloof de Javaan belijdt.
Na een uitleg in de Javaanse taal, gaf hij in het Sranan, het Nederlands en soms in het Engels uitleg over de verschillende gerechten op tafel. Het zijn allemaal vooraf klaargemaakte gerechten die symbool staan voor het geloof Animisme. “In alle wezens zitten verborgen krachten.” Ter afsluiting deed hij in drie talen het gebed en vroeg God om bescherming, vergeving, zegen, geluk en welvaart voor land en volk.

De jaarlijkse kranslegging is van het jaar aan de vooravond van de herdenkingsdag gehouden. Na de dienst volgden in de avond formele speeches, een boekoverhandiging, de kranslegging en een cultureel en muziek optreden. De VHJI houdt elk jaar een week lang activiteiten rond de Javaanse Immigratie. Zo zijn er vanaf vorige week voetbalwedstrijden, een expo van de Soeki Irodikromo Volksacademie, cabaret, djaran kepang en muziek optredens gehouden.
Morgen is het precies 126 jaar geleden dat de eerste groep van 94 Javaanse contractarbeiders in Suriname arriveerden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May