FOLS rekent op uitvoering gesloten akkoord met regering
08 Aug 2016, 00:33
foto
Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium


De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) gaat ervan uit dat de regering uitvoering zal geven aan het akkoord dat in april is bereikt met de onderwijsbonden. Marcellino Nerkust, president van de FOLS zegt in een persbericht niet te hopen dat de regering verwacht dat leerkrachten op basis- en voj-niveau onder de financiële omstandigheden waaronder ze nu leven, het studiejaar 2016-2017 zullen aanvangen. Uiterlijk 30 september 2016 moet inhoud gegeven zijn aan het akkoord dat met de onderwijsvakorganisaties is overeengekomen.

Met belangstelling wordt uitgekeken naar het resultaat van de commissie ‘Voorbereiding implementatie herwaarderingsprogramma voor onderwijsgevenden in Suriname.’ De regering moet zich realiseren dat de verwachting bij de onderwijsgevenden zo hoog is dat een vlotte start van het studiejaar 2016-2017 in gevaar kan komen bij het uitblijven van het verruimen van de financiële armslag voor de leerkrachten.

De FOLS complimenteert de onderwijsgevenden op basis- en VOJ-niveau voor de wijze waarop ze zich hebben ingezet in het haast afgelopen studiejaar. Het FOLS-presidium is ervan overtuigd dat de leerkrachten op voj-niveau een beter eindresultaat van het mulo-eindexamen hadden verwacht. Het gevoerde beleid van de regering gedurende het afgelopen schooljaar heeft de samenleving in het algemeen en de onderwijsgevenden in het bijzonder in een zodanige situatie gemanoeuvreerd, dat er nu sprake is van overleven in tijd van crises en dat velen noodgedwongen de functie van beroepshosselaar moeten uitoefenen.

Desondanks heeft de regering van de FOLS het voordeel van twijfel gekregen en alle ruimte gekregen om haar beleid uit te voeren. Vandaar dat de FOLS van mening is, dat geen enkele leerkracht zich schuldig hoeft te voelen voor welk resultaat dan ook. "Benieuwd zijn we met zijn allen, hoe het toetsresultaat van klasse 6 eruit zal zien," zegt Nerkust.

In vergelijking met de reactie van topfunctionarissen van het MinOWC verkeert de FOLS niet in een opgewonden stemming voor wat het resultaat betreft. Slechts 55,3% van de examenkandidaten heeft meteen de eindstreep gehaald, een stijging van 2,2% in vergelijking met 2014-2015, toen 53,1% meteen slaagde. Nog geen zestig procent van de muloscholieren slaagde meteen voor het eindexamen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May