65 jaar Biza: Naar efficiëntere overheidsadministratie
07 Aug 2016, 18:00
foto
Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken


Het 65-jarig bestaan van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) staat niet in het teken van feest, maar van de transformatie naar een efficiëntere en effectievere overheidsadministratie in dienst van de Surinaamse gemeenschap. Een door Biza-minister Mike Noersalim in te stellen werkgroep zal in het kader van het jubileumjaar enkele activiteiten organiseren, waaronder een exposé. Aan scholen en andere belangstellenden zal hiermee de gelegenheid worden geboden om nader kennis te maken met Biza.

Noersalim zegt desgevraagd dat de transformatie van het ministerie tot een effectievere overheidsadministratie reeds is ingezet en noemt de digitalisering van de personeelskaarten bij de Centrale Personeelsadministratie (CPA), waardoor ambtenaren als interne klanten uiteindelijk veel sneller geholpen zullen kunnen worden als het gaat om het verwerken van stukken van onder andere bevorderingen, pensioenen. Ook binnen andere beleidsgebieden van Biza, zoals het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA), doet die transformatie zich gevoelen, wat onder meer te merken is aan een toename van de activiteiten ter bewustwording van gendergelijkwaardigheid binnen de Surinaamse samenleving. De bewindsman noemt ook het digitaliseren van de akten bij de afdeling Registers van het CBB als een belangrijke aanzet om te komen tot een betere dienstverlening naar het publiek – de externe klanten - toe.

Dienstverlening CBB verbeteren
De bewindsman is zich er heel goed van bewust dat vrijwel elke burger gebruik moet maken van de diensten van het CBB en dat de dienstverlening verbetering behoeft. Daarom heeft hij sinds zijn aantreden een aantal processen in gang gezet om te komen tot een grotere klanttevredenheid. Echter stelt Noersalim dat de basiszaken eerst in orde gemaakt moeten worden, alvorens die verbetering duidelijk zichtbaar wordt. “Vergelijk het met wanneer je een huis opzet: je begint eerst met een goede fundering, en terwijl je heel hard daaraan werkt, zie je eigenlijk nog niet hoe het huis er uiteindelijk uit gaat zien. Dat zie je pas aan het eind,” legt de bewindsman uit. Tot de basiszaken behoren het in orde maken van faciliteiten voor het personeel, het instellen van een kwaliteitstraject, maar ook opleidingen en trainingen voor de medewerkers. “Dit zijn slechts enkele zaken die we in orde moeten maken om het fundament te leggen voor nóg eens 65 jaar Biza,” stelt minister Noersalim. Daarbij is het gebruik van ICT niet het doel, maar een hulpmiddel om de processen te versnellen. De samenwerking tussen de overheid en de private sector is in dat kader onontbeerlijk, vindt de bewindsman, die in dit kader onder andere de ophanden zijn de samenwerking noemt met de ICT Associatie. “We leven in een digitaal tijdperk en dat zal tot uiting moeten komen in de komende jaren,” stelt Noersalim.

Historie Biza
Vandaag, 7 augustus, is het precies 65 jaar geleden dat per Landsbesluit van 3 augustus 1951, houdende Indeling van Departementen van Algemeen Bestuur, 10 departementen van Algemeen Bestuur werden ingesteld. Een daarvan was het departement van Binnenlandse Zaken. Tientallen ministers en directeuren hebben de scepter gezwaaid over dit departement van wie Frank Leeflang vijf keren achter elkaar als minister dit departement heeft geleid, en Elfriede Alexander-Vanenburg en Urmila Joella-Sewnundun als vrouwelijke ministers hun krachten hebben gegeven. De historie telt verder twee onderministers en negen minister-presidenten die Biza in hun portefeuille hadden. Een keer werd de naam van het ministerie gewijzigd in het ministerie van Districtsbestuur en Decentralisatie, terwijl één minister van Binnenlandse Zaken het ambt van minister-president en president van ons land heeft bekleed, namelijk Jules Wijdenbosch. Onder Biza vallen de beleidsgebieden Burgeradministratie en bevolkingsboekhouding (CBB), Archiefwezen, Volksraadpleging en Verkiezingen, Genderbeleid, Erediensten, Overheidspersoneelsbeleid, administratiefrechtelijk verkeer en het functioneren van het Overheidsapparaat, Management Regelgeving en Pensioenen.

Directoraten
Het huidige ministerie van Binnenlandse Zaken bestaat uit twee directoraten: het directoraat Binnenlandse Zaken met als directeur Putridewi Amatsoemarto en het Directoraat Algemene Zaken met als directeur Louis van Geene. Het directoraat Algemene Zaken werd in 1951 als zelfstandig departement ingesteld. Dit directoraat is verantwoordelijk voor de kabinetten van de president en de vicepresident en de hoge colleges van Staat. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft sinds zijn instelling steeds de algemene rol van ‘facilitator’ van het openbaar bestuur gehad. “Het moet beter met de publieke sector en daar zullen wij ons voor inzetten, waar nodig in samenwerking met het maatschappelijk middenveld en de private sector. Wij zullen ook veel meer gebruik maken van de mogelijkheden die de ICT ons biedt om het beleid uit te kunnen voeren en de dienstverlening kwalitatief te verbeteren,” zegt minister Noersalim.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May