Al-Khemia deelt kennis over landbouw innovatie
07 Aug 2016, 16:16
foto
Draaiende compostvaten en container aanplant van peper en paprika. (Foto: Al-Khemia)


2015 was het warmste jaar sinds weermetingen zijn begonnen. Vorige juni (2016) was de maand in een reeks van de warmste 14 maanden ooit. D.w.z. dat elke maand de wereld temperatuur gemiddeld hoger is geworden dan ooit gemeten in de laatste 136 jaar. Het verschil zit in maar 0.02*C ten opzichte van juni 2015.

Terugkijkend naar de laatste eeuw is dit 0.9*C warmer. Klinkt weinig, maar de effecten zijn breed en alomvattend. Miljarden mensen worden rechtstreeks negatief beïnvloed. Vooral omdat de landbouw eronder lijdt door het extreme weer. Zoals gewoonlijk raakt dit de armste eerste. Hier in Suriname is dat goed zichtbaar. Adaptatie (aanpassingen) zoals grootschalige ontwatering, genetisch modificatie, pesticide en kunstmest, belasting kortingen, wetten…etc., kosten veel tijd, geld en bestuurskundige toewijding. Voor velen zal het dan te weinig en/of te laat zijn. Landbouw innovatie moet sneller, goedkoper en simpeler.

Een van de organisaties die nieuwe landbouw innovaties toepast en ontwikkeld is Al-Khemia Foundation. De methoden zijn ontwikkeld om heel algemene problemen op te lossen van kleine en midden grote landbouwers. De methoden zijn vooral ook bedoeld voor de bevolking om als sociaal-economisch activiteit te dienen waarbij de gewone burger met een klein perceel toch als micro landbouw ondernemer wat bij kan verdienen.

“Na elke stortbui hoor je weer dat iemand z’n aanplant verloren is gegaan. Bij de Surinaamse landbouw is waterafvoer de helft van je zorgen,” zegt Jamal Shabazz, coördinator van Agro Engineering en bestuurslid van Al-Khemia. De peper, paprika en tomaat aanplanten gebeurt bij Al-Khemia geheel via containers zoals PET flessen, jerrycans en emmers. Er is ook uitsluitend gebruik gemaakt van eigen gemaakte compost uit zelf ontwikkelde compostvaten. Geen kunstmatige voedingstoffen of pesticiden zijn gebruikt. De containers zijn gratis te vinden uit huishoudelijk verbruik, de compost is gemaakt via keuken en/of tuin afval van één huishouden.

Bij de eerste experiment zijn er 20 paprika planten geplant. Deze gaven gemiddeld 4 gezonde vruchten per plant. Goed voor een omzet van SRD 400. De totale geïnvesteerde arbeid van voorbereiding tot oogst was 15 uur verspreid over 8 weken. Tuinbouw zonder landbouwgrond met een omzet van SRD 27 per uur.

De volle zon of heftige stortbuien van de laatste maanden hadden geen negatief effect op de aanplant. De Agro Engineering team werkt nu aan een wormen kwekerij. Deze worden ingezet bij het compostering proces en tevens voor de productie van hoogwaardige all-in-one organische mest voor de tuinbouw. Naast de productie van meststof kunnen de wormen worden verwerkt tot visvoer in de verschillende Aquaponics Systemen van Al-Khemia.

Mensen die meer willen leren over de landbouw innovaties kunnen terecht op www.alkhemia.orgl voor lessen en handleidingen. Stichting Samarja en Bux Engineering hebben bijgedragen aan de Agro Engineering afdeling van Al-Khemia.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May