Suriname ontslaat honorair-consul India
06 Aug 2016, 12:56
foto
Asif Iqbal is na bijna 2,5 jaar ontzet uit zijn functie als honorair-consul voor Suriname in India.


Asif Iqbal, honorair-consul voor Suriname in India voor de staten Karnataka en Andra Pradesh is per 4 augustus ontzet uit zijn functie. Ambassadeur Aashna Kanhai in India heeft de gewezen functionaris uitdrukkelijk aangezegd geen handelingen meer in de hoedanigheid van honorair-consul te plegen. De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, had Iqbal in maart 2014 benoemd in die functie.

Iqbal beschuldigt ambassadeur Kanhai ervan dat zij misbruik heeft gemaakt van haar diplomatieke status voor persoonlijk gewin. Ook zou zij volgens Iqbal dictatoriaal gedrag vertonen, waardoor er een groot personeelsverloop is op de ambassade. Hij overweegt verdere stappen tegen ambassadeur Kanhai.

In een reactie zegt Kanhai dat Iqbal de wacht is aangezet op basis van grove schending van het protocol. Hij zou in strijd met zijn benoeming een tweede kantoor hebben geopend zonder voorafgaande toestemming van de Indiase autoriteiten. “De Surinaamse ambassade in New Delhi heeft notie genomen van de correspondentie van het Indiaas ministerie van Buitenlandse Zaken waarin grove schending is vermeld.” Ambassadeur Kanhai voegt eraan toe dat deze correspondentie is doorgestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname.

Vervolgens heeft minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken de honorair- consul ontzet uit zijn functie. “Gelet op de bijzondere aard van de functie van honorair consul is het van belang dat deze personen een onbeschreven levensstijl op na houden en is elke vorm van schending van het protocol een reden tot ontzetting uit de functie e.e.a. onder verwijzing naar het Weens Verdrag inzake Diplomatieke Relaties (1961).”

Iqbal heeft zijn klacht gedeponeerd bij de Indiase minister van Buitenlandse Zaken. Hij zegt dat hij een civiel proces zal beginnen tegen ambassadeur Kanhai. Hiertoe zou hij een verzoek hebben gedaan op basis van section 86 of the Code of Civil Procedure die de mogelijkheid biedt om een buitenlandse mogendheid of persoon aan te klagen. Iqbal is voorzitter van de Latin American Caribbean Federation of India , het hoofd van de Asian Arabic Chamber of Commerce en vicevoorzitter van de Karnataka Region Economic Trade Office. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor het standbeeld van Baba en Mai in Bangalore.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May