De twee keuzen van de Krijgsraad
06 Aug 2016, 00:34
foto
Irvin Kanhai, raadsman van Desi Bouterse en diverse andere verdachten. (Beeld: René Gompers)


De Krijgsraad kan op 30 november beslissen dat het 8 decemberstrafproces wordt beëindigd of dat het wordt voortgezet. Voor Irvin Kanhai, de raadsman van Desi Bouterse en diverse andere verdachten, is er maar één beslissing. De zaak wordt beëindigd zoals de auditeur-militair heeft gevorderd. Hugo Essed, gemachtigde van de nabestaanden, is het hier helemaal niet mee eens. De vordering is volgens hem niet gebaseerd op het Wetboek van Strafvordering. Hij ziet 30 november niet als een eindpunt.

Kanhai benadrukt in gesprek met journalisten na de Krijgsraadzitting van vrijdag, dat de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, heeft aangegeven dat 30 november een eindbeslissing wordt gegeven. Kanhai vindt dat Nederland zijn archieven over de jaren tachtig van de vorige eeuw voor zestig jaar op slot heeft gedaan. Volgens hem weet Nederland veel meer van wat zich heeft afgespeeld. Er zouden zelfs filmbeelden zijn. De Krijgsraad heeft de advocaten van de verdachten aangehoord. Valstein-Montnor zei dat de Krijgsraad zich diepgaand zal beraden. Gerold Sewcharan, advocaat van Edgar Ritfeld, heeft gevraagd het proces voort te zetten. Hij wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken.

Essed had verwacht dat ook de advocaten van de nabestaanden het woord mochten voeren. Hij heeft zijn vinger een paar keer opgestoken, maar hier is de Krijgsraad aan voorbij gegaan. Essed merkt op dat de nabestaanden de behoefte hadden om hun standpunt ook te verduidelijken. Hij haalt aan dat in de fase waarin de zaak zich bevindt de regering niet met een resolutie kan komen om de procureur-generaal op te dragen te vorderen dat het proces onmiddellijk wordt beëindigd. Voor Essed is de resolutie van nul en generlei waarde. Hij blijft erbij dat de staatsveiligheid niet in gevaar is of kan worden gebracht door het proces.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May