EBS-bond is niet van plan in te leveren
04 Aug 2016, 12:21
foto
Vakbondsleider Steve Geerlings. (Foto: Raoul Lith)


Steve Geerlings, voorzitter van OWOS, de werknemersbond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), zegt aan Starnieuws dat er een principe-akkoord is getekend. De afspraken blijven recht overeind staan. Hij is niet van plan om te accepteren dat de aandeelhouder de gemaakte afspraken terugdraait. Het is Geerlings gelukt om de verhitte werknemers aan de Saramaccastraat die het werk al neergelegd hadden, terug aan het werk te krijgen.

Aan de werknemers is uitgelegd om te wachten op instructies van de bond. Geerlings heeft zijn leden uitgelegd dat het principe-akkoord getekend is door de directie en de raad van commissarissen. "Dit staat recht overeind. Wij wachten op de uitbetaling midden en eind van de maand." Geerlings vindt dat het niet zo kan zijn dat er vandaag een principe-akkoord is getekend en morgen wordt er gezegd dat het overboord gegooid wordt.

"Als men problemen heeft met bepaalde privileges van de EBS, dan worden die meegenomen in de volgende onderhandelingen van 2017. Alles blijft overeind wat er is afgesproken," benadrukt de vakbondsleider. Hij vindt dat als hij dit toelaat als voorzitter van de vakbond bij EBS, dan kunnen alle vakbondsleiders naar huis gaan. Hij accepteert dat niet.

Geerlings zegt de samenleving die moeite heeft met bepaalde privileges van EBS te begrijpen, maar voert aan dat het gaat om zaken die vanaf de 'Ogem-tijd' zijn afgesproken. Indertijd is een deel van het loon omgezet in natura. "Bij alle bedrijven en vanaf de president zijn er privileges. Iedereen focust zich op de EBS. De SRD 500 is procentueel precies wat andere bedrijven hebben gekregen. Wij hebben het bedrag verdeeld onder alle werknemers, maar andere bedrijven hebben per saldo hetzelfde totaalbedrag aan verhoging ontvangen," legt Geerlings uit. De EBS-bond heeft ervoor gekozen dat de laagste salarissen door deze methode worden opgetrokken. Bij een percentage zouden de hoogste functionarissen meer ontvangen.

De vakbondsleider benadrukt dat diverse emolumenten niet zijn meegenomen in deze verhoging. Er is bovendien gewerkt met een inflatie van 28%. De werknemers hebben 10 tot 15% verhoging gekregen. "Mensen moeten niet kijken naar de SRD 500," vindt Geerlings. In elk geval is de bond niet van plan om te accepteren dat er ingebroken wordt in het gesloten akkoord. Gewacht wordt op de eerste betaling die uiterlijk 15 augustus een feit moet zijn.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May