Volksgezondheid adviseert alertheid rond zika-virus
03 Aug 2016, 22:26
foto
Een muskiet in een laboratorium. (Foto: Reuters)


Tussen 27 juni en 1 augustus zijn in Suriname vier baby’s geregistreerd die zijn geboren met abnormaal kleine hoofden oftewel microcefalie. Van de vier geregistreerde gevallen van vermoedelijk microcefalie, kan in één geval met zekerheid de relatie met het zika-virus worden vastgesteld. Dit blijkt uit recente gegevens van het onderzoeksteam dat na de uitbraak van het zika-virus is samengesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

Het team monitort vrouwen die gedurende hun zwangerschap besmet of mogelijk besmet zijn geraakt met het virus. Sedert de uitbraak van het zika-virus in november 2015, zijn meer dan 4000 gevallen van vermoedelijke Zika-virusinfecties gemeld aan het nationaal surveillance systeem van het BOG en de Pan American Health Organization (PAHO). De relatie tussen het zika-virus en microcefalie, is in eerste instantie waargenomen in Brazilië.

Het onderzoeksteam doet in de verschillende ziekenhuizen onderzoeken, om na te gaan wat de definitieve oorzaak en de risicofactoren zijn voor de baby’s die worden geboren met ongewone kleine hoofden. De Braziliaanse overheid heeft intussen het verband gelegd tussen het Zika-virus en een hoge incidentie van aangeboren afwijkingen, met name Microcefalie. Het virus is afkomstig uit Afrika, wordt door de muskiet overgebracht en kan verschijnselen vertonen zoals lichte koorts, hoofd- en spierpijn en ontstoken ogen.

Vanaf de opmars van het Zika virus in 2015, heeft het ministerie van Volksgezondheid er rekening mee gehouden dat dit virus ook naar Suriname kon worden overgebracht, met name door reizigers. Het virus wordt door de Aedes aegypti muskiet verspreid, die ook dengue en chikungunya overbrengt. Vooral zwangere vrouwen moeten extra beschermingsmaatregelen in acht nemen. Naast hun prenatale controle is er vroege diagnose van onder andere Zika-gerelateerde afwijkingen en een adequate vervolgbehandeling nodig.

Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname adviseert de samenleving nog steeds alert te zijn en alle voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van besmetting met het zika-virus, meldt de voorlichting van het ministerie.

Meer informatie over zika: het BOG Medisch Centrum aan de Rode Kruislaan 13-15. De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 07.30u- 14.00u en op de vrijdag van 07.30u -13.00u, of de BOG Hotline op 178.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May