Mercosur-leden verzetten zich tegen 'voorzitter' Venezuela
03 Aug 2016, 20:32
foto
De ministers van Buitenlandse Zaken van Brazilië Jose Serra, van Paraguay Eladio Loizaga en van Argentinië Susana Malcorra. (Foto: EFE)


De regeringen van Argentinië, Brazilië en Paraguay verzetten zich tegen het voorzitterschap van Venezuela van het regionale handelsblok Mercosur. De landen weigeren de officiële overdracht van de voorzittershamer aan Caracas te accepteren.

De Venezolaanse regering heeft de handeling van de drie landen gehekeld. Uruguay heeft vorige week het tijdelijke voorzitterschap van de Mercosur overgedragen aan Venezuela, maar de rechtse regeringen in de regio hebben daar bezwaar tegen. Het voorzitterschap van de Mercosur roteert om de zes maanden op basis van alfabetische volgorde.

De regering van Venezuela heeft nu een officiële verklaring uitgegeven waarin zij de "triple alliantie" van "extreem-rechts", samengesteld uit de regeringen van Argentinië, Brazilië en Paraguay aan de kaak stelt. Uruguay had een vergadering gepland om het voorzitterschap officieel over te dragen, maar moest die annuleren omdat vertegenwoordigers van Paraguay en Brazilië hadden gezegd dat ze die niet zouden bijwonen.

"Argentinië vindt dat geen enkel land het tijdelijke voorzitterschap kan aannemen zonder overdracht en stelt voor een vergadering van de coördinatoren te houden om dit probleem op te lossen," verklaart het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. In een reactie heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, de kritiek van haar Argentijnse collega beschreven als een aanval tegen de regering van Venezuela. "We zijn bezorgd over de manier waarop de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, die van plan is secretaris-generaal van de Verenigde Naties te worden, internationale verdragen niet respecteert", zegt Rodriguez.

De minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay, Eladio Loizaga, heeft maandag gezegd dat zijn land het niet eens met het "zelfbenoemde" besluit van Venezuela om het voorzitterschap te behouden. De minister van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Jose Serra, beweert dat het voorzitterschap van het blok vacant is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May