Nicaragua: Ortega kiest echtgenote als kandidaat vp
03 Aug 2016, 13:35
foto
Daniel Ortega (links) en zijn vrouw Rosario Murillo hebben dinsdag officieel de documenten voor hun kandidatuur ingediend in de hoofdstad Managua, Nicaragua. (Foto's: AFP)


De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft zijn vrouw genoemd als zijn running mate en kandidaat voor het vicepresidentschap. Hij probeert een derde termijn als staatshoofd te winnen.

Presidentsvrouw Rosario Murillo heeft al een prominente rol als de belangrijkste regeringswoordvoerster en deelt de macht met haar man. Ze is bijna dagelijks te zien op de Nicaraguaanse televisie. Critici beschuldigen het koppel van koninkrijkjescultuur. In Nicaragua worden in november presidentsverkiezingen gehouden.

Terwijl president Ortega zelden spreekt tot de media, is zijn vrouw regelmatig op tv te zien waar ze het beleid van haar versie van de New Age spiritualiteit bediscussieert en promoot. Murillo is de moeder van zeven kinderen van de president. Ze spreekt vloeiend Engels en Frans en is een gerenommeerde dichter. Ze heeft ook een reputatie voor het dragen van kleurrijke extravagante outfits en sieraden die vaker zijn gezien in de 1960 hippie-jaren.

Correspondenten zeggen dat veel Nicaraguanen Murillo al zien als degene die de meeste macht in het land heeft door haar hoger publiek profiel. Man en vrouw hebben de documenten voor hun kandidatuur officieel ingediend in de hoofdstad Managua. Ze waren vergezeld van de juridisch adviseur van de Sandinistische partij. Honderden Sandinistische supporters hebben het paar bij het verlaten van het gebouw toegejuicht.

Maar aanhangers van de oppositie zijn bezorgd dat haar promotie de opkomst van een nieuwe familie-dynastie in de verarmde Midden-Amerikaanse natie kan inluiden. De 70-jarige Ortega is een voormalige linkse guerrilla die deel uitmaakte van de junta regering na de Sandinistische revolutie tegen de dictatuur van de familie Somoza, die Nicaragua vier decennia heeft geregeerd. De door Cuba geïnspireerde Sandinisten grepen in 1979 naar de macht. De partij verloor de verkiezingen in de jaren 1990, maar Ortega kwam na een succesvolle verkiezingscampagne in januari 2007 weer aan de macht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May