EBS-werknemers krijgen ook een lumpsum van SRD 1250
03 Aug 2016, 06:00
foto
De uitbetaling van de eenmalige bijdrage en het overeengekomen salaris met terugwerkende kracht.


De ruim 1300 werknemers bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) zullen naast de SRD 500 salarisverhoging ook een eenmalige uitkering (lumpsum) van SRD 1250 ontvangen. Afgelopen weekend is er alles aan gedaan om te voorkomen dat er een staking zou uitbreken bij de EBS. Starnieuws verneemt dat de EBS-werknemersbond OWOS een lumpsum van SRD 1500 wilden. Door onderhandeling afgelopen weekend geleid door raadsadviseur Ramon Abrahams en president-commissaris Patrick Peneux zijn enkele bedragen die de bond gevraagd had, verminderd.

De salarisverhoging werkt terug tot januari 2016, aangezien het om een collectieve arbeidsovereenkomst gaat van dit jaar. Afgesproken is dat de salarisverhoging tot en met juli en het vakantiegeld in vier perioden van twee maanden zal worden uitbetaald. Ook de kinderbijslag en studietoelagen zijn verhoogd. De werknemers van EBS kregen 80% korting op elektriciteitsverbruik. Maximaal verbruik per maand was gesteld op 3000 kilowattuur. Dit is teruggebracht naar 1500 kWh, waarop nog steeds 80% korting geldt.

Steve Geerlings, voorzitter van de OWOS, zei in gesprek met journalisten dat de salarisverhoging ongeveer 15% is. De 12-maands inflatie is bijkans 64% (juni 2015-juni 2016). Gekozen is voor een vast gedrag uit te keren aan alle werknemers, waardoor de lagere loontrekkers er beter voor staan. Zij kunnen hierdoor ook in aanmerking komen voor financiering van een woning bij de bank. Tussen de directie en de bond kon er geen overeenstemming worden bereikt. Toen de directie besloot de Bemiddelingsraad in te schakelen, kondigde de bond een staking aan. Afgelopen weekend is intensief onderhandeld met de bond met als inzet om een staking te voorkomen. Uiteindelijk is er een akkoord bereikt, waarover een behoorlijke discussie is ontstaan in de samenleving. Het personeel van de EBS is dik tevreden over het resultaat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May