Venezolaanse terugroep campagne over eerste horde
02 Aug 2016, 14:13
foto
De terugroep campagne tegen president Nicolas Maduro komt op een moment dat het land in een ernstige economische dal zit. (Foto: AFP)


De campagne van de oppositie om president Nicolas Maduro van Venezuela terug te roepen is over de eerste horde heen. De Nationale Kiesraad van Venezuela heeft de eerste stap daartoe goedgekeurd.

De oppositie is erin geslaagd de handtekeningen van 1% van de kiezers in alle 24 Venezolaanse staten te verzamelen. De Kiesraad heeft de lijst met handtekeningen goedgekeurd. Hiermee is de eerste stap van de campagne om een vroegtijdig eind te maken aan het ambtstermijn van president Maduro.

In het verder verloop van deze kwestie heeft het Hooggerechtshof verklaard dat het parlement onjuist heeft gehandeld door drie afgevaardigden van de oppositie te beëdigen. De drie afgevaardigden zijn vorig jaar verkozen, maar het Hooggerechtshof had hen op basis van vermeende onregelmatigheden bij de verkiezingen van 6 december, verhinderd om hun plaats in het parlement in te nemen.

Het parlement wordt gecontroleerd door de oppositie. De drie afgevaardigden zijn vorige week ingezworen met het argument dat het onderzoek in de maanden na de verkiezingen is vastgelopen en dat de leden onschuldig zijn tot het tegendeel is bewezen. Maar maandag heeft het Hooggerechtshof gewaarschuwd dat alle besluiten van de vergadering nietig zullen zijn en zullen vervallen tot de drie zijn afgetreden.

De oppositie zegt dat het hof is volgepropt met de overheidsloyalisten met de bedoeling te voorkomen dat de oppositie haar macht uitoefent in de Nationale Vergadering. De politieke en economische crisis van Venezuela heeft het land sterk verdeeld. Tekorten aan basisgoederen zijn wijdverspreid en leiden tot massale plunderingen. De inflatie is één van de hoogste in de wereld en er zijn lange wachtrijen buiten de winkels.

De Kiesraad heeft geen datum voor de volgende fase van het lange terugroep proces genoemd. Dan zal de oppositie vier miljoen handtekeningen moeten verzamelen in drie dagen tijd. De oppositie beschuldigt de regering van Maduro van mismanagement van de economie. Maduro is in april 2013 gekozen. Zijn termijn loopt tot 2019.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May